Kawowy tort brownie – na Dzień Matki
Ilość porcji: 15 porcji
Czas przygotowania: 60 min + 60 min pieczenie
Składniki na deser: Kawowy tort brownie
Brownie:
- 300g masła
- 300g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 150g ciemnego cukru muscovado
- 120g cukru pudru
- 120g śliwek kalifornijskich
- 175g mąki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
Masa kawowa:
- 500g mascarpone
- 200g śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Mus śliwkowy:
- 70g śliwek kalifornijskich
- sok i skórka z połowy pomarańczy
- 2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić whiskey)
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Brownie:
Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia.
Śliwki kalifornijskie siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy. Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut.
Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy. Ciasto można też piec na raty.
Masa kawowa:
Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta.
Mus śliwkowy:
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze skórką pomarańczową. Zalewamy sokiem z pomarańczy, likierem i odkładamy na minimum 1 godzinę. Dodajemy cukier puder i miksujemy na gładki mus.
Złożenie:
Blaty brownie przekładamy kremem i musem śliwkowym, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.
Ależ to musi być przepyszne! Obiecuję sobie, że jak tylko przestanę być na diecie, zrobię sobie takie cudo i zjem (ale tylko kawałeczek!) 😀 To połączenie smakowe musi być nieziemskie 🙂
uwielbiam ciasta i torty 😀 bardzo chętnie wypróbuję ten przepis, mam ogromną słabość do słodkości 😀
Nie jadam słodyczy, więc bym się na niego nie skusiła, ale uwielbiam piec, więc w formie prezentu dla Mamy byłby idealny. prezentuje się niezwykle okazale 🙂
Wygląda pysznie 🙂
wygląda pysznie i w zasadzie nie jest taki trudny przepis, tylko najgorsze dla mnie to przekladanie i dekoracja- na pewno nie wyjdzie mi tak jak na fofo
oj zjadłoby się 🙂
Wygląda niezwykle pysznie i bardzo wykwintnie. Trzeba mieć talent kulinarny aby takie coś stworzyć. Bała bym się w ogóle za taki zabierać, bo na pewno cos zrobiłabym nie tak.
Wygląda genialnie, spróbuję wyczarować takie cudo! 🙂
Oj ja nawet nie próbuję bo i tak wiem, że jestem z góry skazana na klęskę. Na początek może popróbuję coś łatwiejszego, a za jakiś czas kto wie może odważę sie spróbować ;).
Wygląda przepysznie! Rewelacyjna dekoracja tortu!
Torcik wygląda rewelacyjnie i smakuje na pewno tak samo .Niestety nie dla każdej mamy nadaję sie jako prezent. Moja mama ma problemy z poziomem cukru i musi ostawić wszelkie słodycze,Przepis jednak dodaje do ulubionych bo przygotuje go na inna okazję.
Czy te śliwki dostane w normalnym sklepie?
Wow, jeśli smakuje tak jak wygląda to musi to być absolutnie wspaniały torcik
mniaaam
Jejku jaki cudny, aa człowiek na diecie i tylko ślinka cieknie 😀
wygląda obłędnie. Rewelacyjny pomysł na wyjątkowe uroczystości
Cóż za słodka rozpusta.mmmmmmmmmmmmmm.
Pierwszy raz słysze o ciemnym cukrze muscovado – czym on się różni od nomalnego? Czy daje jakiś specjalny efekt który powoduje, że nie można go zastąpić zwykłym białym?