Kawowy tort brownie
Ilość porcji: 15 porcji
Czas przygotowania: 60 min + 60 min pieczenie
Składniki na deser: Kawowy tort brownie
Brownie:
- 300g masła
- 300g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 150g ciemnego cukru muscovado
- 120g cukru pudru
- 120g śliwek kalifornijskich
- 175g mąki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
Masa kawowa:
- 500g mascarpone
- 200g śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Mus śliwkowy:
- 70g śliwek kalifornijskich
- sok i skórka z połowy pomarańczy
- 2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić whiskey)
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Brownie:
Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia.
Śliwki kalifornijskie siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy. Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut.
Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy. Ciasto można też piec na raty.
Masa kawowa:
Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta.
Mus śliwkowy:
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze skórką pomarańczową. Zalewamy sokiem z pomarańczy, likierem i odkładamy na minimum 1 godzinę. Dodajemy cukier puder i miksujemy na gładki mus.
Złożenie:
Blaty brownie przekładamy kremem i musem śliwkowym, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.
Przepis autorki Candy Company – kulinarnego Bloga Roku 2015
Inne propozycje na uroczyste torty:

Tort orkiszowy z kremem z ricotty i chrupiącymi puffingowanymi wiśniami

Tort cytrynowy z makiem i kremem kokosowym

Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży i czekoladą
Ależ to musi być przepyszne! Obiecuję sobie, że jak tylko przestanę być na diecie, zrobię sobie takie cudo i zjem (ale tylko kawałeczek!) 😀 To połączenie smakowe musi być nieziemskie 🙂
uwielbiam ciasta i torty 😀 bardzo chętnie wypróbuję ten przepis, mam ogromną słabość do słodkości 😀
Nie jadam słodyczy, więc bym się na niego nie skusiła, ale uwielbiam piec, więc w formie prezentu dla Mamy byłby idealny. prezentuje się niezwykle okazale 🙂
Wygląda pysznie 🙂
wygląda pysznie i w zasadzie nie jest taki trudny przepis, tylko najgorsze dla mnie to przekladanie i dekoracja- na pewno nie wyjdzie mi tak jak na fofo
oj zjadłoby się 🙂
Wygląda niezwykle pysznie i bardzo wykwintnie. Trzeba mieć talent kulinarny aby takie coś stworzyć. Bała bym się w ogóle za taki zabierać, bo na pewno cos zrobiłabym nie tak.
Wygląda genialnie, spróbuję wyczarować takie cudo! 🙂
Oj ja nawet nie próbuję bo i tak wiem, że jestem z góry skazana na klęskę. Na początek może popróbuję coś łatwiejszego, a za jakiś czas kto wie może odważę sie spróbować ;).
Wygląda przepysznie! Rewelacyjna dekoracja tortu!
Torcik wygląda rewelacyjnie i smakuje na pewno tak samo .Niestety nie dla każdej mamy nadaję sie jako prezent. Moja mama ma problemy z poziomem cukru i musi ostawić wszelkie słodycze,Przepis jednak dodaje do ulubionych bo przygotuje go na inna okazję.
Czy te śliwki dostane w normalnym sklepie?
Wow, jeśli smakuje tak jak wygląda to musi to być absolutnie wspaniały torcik
mniaaam
Jejku jaki cudny, aa człowiek na diecie i tylko ślinka cieknie 😀
wygląda obłędnie. Rewelacyjny pomysł na wyjątkowe uroczystości
Cóż za słodka rozpusta.mmmmmmmmmmmmmm.
Pierwszy raz słysze o ciemnym cukrze muscovado – czym on się różni od nomalnego? Czy daje jakiś specjalny efekt który powoduje, że nie można go zastąpić zwykłym białym?
Bardzo dobre ciasto. Moje wykonanie nie wygląda co prawda tak pięknie jak na zdjęciu ale jest za to przepyszne i cała rodzina może sie zajadać tym ciastem bez opamietania..
Uwielbiam kawowe torty 🙂