Kawowy tort brownie – na Dzień Matki

kawowy-tort-brownie-ze-sliwkami-kalifornijskimi_0

Ilość porcji: 15 porcji
Czas przygotowania: 60 min + 60 min pieczenie

Składniki na deser: Kawowy tort brownie

Brownie:

  • 300g masła
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 150g ciemnego cukru muscovado
  • 120g cukru pudru
  • 120g śliwek kalifornijskich
  • 175g mąki
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli

Masa kawowa:

  • 500g mascarpone
  • 200g śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Mus śliwkowy:

  • 70g śliwek kalifornijskich
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić whiskey)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Brownie:

Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia.

Śliwki kalifornijskie siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy. Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut.

Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy. Ciasto można też piec na raty.

Masa kawowa:

Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta.

Mus śliwkowy:

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze skórką pomarańczową. Zalewamy sokiem z pomarańczy, likierem i odkładamy na minimum 1 godzinę. Dodajemy cukier puder i miksujemy na gładki mus.

Złożenie:

Blaty brownie przekładamy kremem i musem śliwkowym, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.

Przepis autorki Candy Company – kulinarnego Bloga Roku 2015

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (272 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  23 maja 2016 11:55

    Ależ to musi być przepyszne! Obiecuję sobie, że jak tylko przestanę być na diecie, zrobię sobie takie cudo i zjem (ale tylko kawałeczek!) 😀 To połączenie smakowe musi być nieziemskie 🙂

    Odpowiedz
  2. Karolcia  23 maja 2016 12:33

    uwielbiam ciasta i torty 😀 bardzo chętnie wypróbuję ten przepis, mam ogromną słabość do słodkości 😀

    Odpowiedz
  3. IwonaLFC  23 maja 2016 13:23

    Nie jadam słodyczy, więc bym się na niego nie skusiła, ale uwielbiam piec, więc w formie prezentu dla Mamy byłby idealny. prezentuje się niezwykle okazale 🙂

    Odpowiedz
  4. sylwiawes  23 maja 2016 15:22

    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  5. kasia87g  23 maja 2016 18:07

    wygląda pysznie i w zasadzie nie jest taki trudny przepis, tylko najgorsze dla mnie to przekladanie i dekoracja- na pewno nie wyjdzie mi tak jak na fofo

    Odpowiedz
  6. brunetka244  23 maja 2016 19:50

    oj zjadłoby się 🙂

    Odpowiedz
  7. xtina120  23 maja 2016 21:37

    Wygląda niezwykle pysznie i bardzo wykwintnie. Trzeba mieć talent kulinarny aby takie coś stworzyć. Bała bym się w ogóle za taki zabierać, bo na pewno cos zrobiłabym nie tak.

    Odpowiedz
  8. Ewelina  23 maja 2016 21:43

    Wygląda genialnie, spróbuję wyczarować takie cudo! 🙂

    Odpowiedz
    • xtina120  23 maja 2016 22:20

      Oj ja nawet nie próbuję bo i tak wiem, że jestem z góry skazana na klęskę. Na początek może popróbuję coś łatwiejszego, a za jakiś czas kto wie może odważę sie spróbować ;).

      Odpowiedz
  9. Ewcia  24 maja 2016 08:38

    Wygląda przepysznie! Rewelacyjna dekoracja tortu!

    Odpowiedz
  10. luna341  24 maja 2016 09:14

    Torcik wygląda rewelacyjnie i smakuje na pewno tak samo .Niestety nie dla każdej mamy nadaję sie jako prezent. Moja mama ma problemy z poziomem cukru i musi ostawić wszelkie słodycze,Przepis jednak dodaje do ulubionych bo przygotuje go na inna okazję.

    Odpowiedz
  11. Klaudiaa  24 maja 2016 15:09

    Czy te śliwki dostane w normalnym sklepie?

    Odpowiedz
  12. nungal  25 maja 2016 12:23

    Wow, jeśli smakuje tak jak wygląda to musi to być absolutnie wspaniały torcik

    Odpowiedz
  13. amina  1 czerwca 2016 20:59

    mniaaam

    Odpowiedz
  14. as_sa  22 sierpnia 2016 21:57

    Jejku jaki cudny, aa człowiek na diecie i tylko ślinka cieknie 😀

    Odpowiedz
  15. Anna Molska  7 października 2016 17:03

    wygląda obłędnie. Rewelacyjny pomysł na wyjątkowe uroczystości

    Odpowiedz
  16. Moniśka  25 listopada 2016 12:21

    Cóż za słodka rozpusta.mmmmmmmmmmmmmm.
    Pierwszy raz słysze o ciemnym cukrze muscovado – czym on się różni od nomalnego? Czy daje jakiś specjalny efekt który powoduje, że nie można go zastąpić zwykłym białym?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany