Kawowe gâteau z nutą pomarańczy

KAWOWE-GATEAU-Z-NUTA-POMARANCZY

Przepis autorstwa Beaty Śniechowskiej dla Nespresso: Kilkuwarstwowy torcik kawowy gâteau na biszkoptowym spodzie nasączonym ponczem, przekładany masą pomarańczowo-czekoladową, musem kawowym i udekorowany słodką polewą.

Składniki na 6 porcji:

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • 20 g masła

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Masło rozpuścić, wystudzić. Jajka, żółtko oraz cukier ubić za pomocą miksera na bardzo puszystą masę. Następnie wymieszać z mąką, a na koniec z roztopionym masłem. Masę przelać do tortownicy (o średnicy
ok. 15-18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10–12 min. W międzyczasie przygotować poncz do nasączenia spodu. Upieczonego biszkoptu nie wyciągać z tortownicy.

 

Poncz:

  • 2 kapsułki kawy Ristretto od Nespresso
  • 80 ml wody
  • 80 g cukru

Zaparzyć dwa espresso. Zagotować wodę z cukrem, wymieszać z kawą. Nasączyć upieczony i wystudzony biszkopt w tortownicy za pomocą silikonowego pędzelka.

 

Masa pomarańczowo – czekoladowa:

  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 80 g śmietanki 36%
  • 100 g czekolady deserowej

 

Śmietankę wlać do rondla, dodać otartą skórkę z pomarańczy i razem zagotować. Do miski włożyć pokruszoną czekoladę i zalać ją gorącą śmietanką. Całość wymieszać, wystudzić  i wylać letnią masę czekoladową bezpośrednio do tortownicy na naponczowany biszkopt. Schłodzić w lodówce ok. 30 min.

 

Mus kawowy:

  • 180 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 20 g cukru pudru
  • 5 g żelatyny
  • 1 kapsułka kawy Ristretto od Nespresso

 

Żelatynę namoczyć w 25 ml zimnej wody. Zaparzyć espresso, wymieszać z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia, ostudzić (nie wkładać do lodówki). Śmietankę ubić z cukrem pudrem, a następnie wymieszać z mieszanką letniej kawy i żelatyny. Całość przelać na schłodzone w lodówce ciasto i wyrównać wierzch za pomocą silikonowej lub metalowej łopatki. Ponownie wstawić gâteau do lodówki na 30 min.

Polewa:

  • 120 g cukru
  • 80 g śmietanki 36%
  • 40 g kakao
  • 6 g żelatyny
  • 110 ml wody

 

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 30 ml zimnej wody. Osobno zagotować 80 ml wody ze śmietanką  i z cukrem i dodać kakao, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec polewę przecedzić przez drobne, metalowe sitko, wystudzić do temperatury pokojowej, polać nią gâteau i wstawić do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie pokroić gâteau na mniejsze porcje i podawać ze świeżo przygotowaną kawą Nespresso.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (225 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  12 grudnia 2014 14:06

    Wygląda rewelacyjnie!

    Odpowiedz
  2. bbo  12 grudnia 2014 20:53

    Skomplikowane…

    Odpowiedz
  3. martucha180  13 grudnia 2014 12:00

    Pychota!

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  15 lutego 2015 09:36

    Wspaniale wygląda ten deser.

    Odpowiedz
  5. girlblack  30 marca 2015 12:51

    to wygląda obłędnie!

    Odpowiedz
  6. Agnieszka  29 czerwca 2015 22:06

    Z pewnością jest przepyszne, ale przepis wygląda na skomplikowany.

    Odpowiedz
  7. scrabble  5 lipca 2015 17:04

    Wygląda obłędnie ! Zapisuję przepis, dziękuję.

    Odpowiedz
  8. Joanna007  30 lipca 2015 16:49

    Mocno kawowy deser;) Lubię takie i przy najbliższej okazji przepis wypróbuję.

    Odpowiedz
    • ewalub  31 stycznia 2017 09:56

      Wypróbowałaś? Musi być cudownie pyszne 🙂

      Odpowiedz
  9. kataryna kiełboń  17 września 2015 14:59

    Fajne ciasto na niedzielne popołudnie, zwłaszcza gdy przyjdą goście.

    Odpowiedz
  10. Margaretkaw  22 stycznia 2016 10:14

    Pracochłonne, ale efekt zachwycający 🙂

    Odpowiedz
  11. kosovitz  29 stycznia 2016 17:46

    Wygląda świetnie, ale ja nie lubię smaku kawy

    Odpowiedz
  12. IwonaLFC  11 lutego 2016 13:56

    Pierwszy raz spotykam się z taką propozycją, ale jako fanka wszystkiego co kawowe byłabym na pewno zadowolona z takiego deseru 🙂

    Odpowiedz
  13. efffciaa  7 marca 2016 13:50

    Wygląda przepysznie i z pewnością wypróbuję ten przepis w mojej kuchni , chociaż z tego co czytam nie należy do najłatwiejszych , ale uwielbiam wyzwania , zwłaszcza w kuchni .

    Odpowiedz
  14. nuczka  12 marca 2016 11:41

    Wygląda rewelacyjne, smakuje na pewno też super, gorzej z zrobieniem tej pychotki, ale … pomalutku do celu lubię takie smaki … kusi więc pewnie spróbuję 😉

    Odpowiedz
  15. Aneta  6 grudnia 2016 12:05

    Trochę roboty przy tym jest, ale na pewno smak wynagradza wszelkie trudy związane z przygotowaniem takiej dobroci… Może kiedyś spróbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Jaworka  6 grudnia 2016 21:34

      Aneta to prawda że pracowite ale już na sam wygląd ślinka cieknie bo wygląda bardo apetycznie ja na pewno w najbliższym czasie wypróbuję bo uwielbiam takie ciasta

      Odpowiedz
      • Aneta  7 grudnia 2016 09:54

        Powodzenia! 🙂

        Odpowiedz
  16. Myrcella  16 grudnia 2016 18:16

    Bardzo elegancki deser

    Odpowiedz
  17. AnnStyl  28 grudnia 2016 18:41

    Fajny efektowny deser.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany