Kawa zbożowa tylko dla dzieci? Niekoniecznie! Zobacz dlaczego warto ją pić!

Jednym z napojów, jakie gości często w menu dzieci jest kawa zbożowa. Inną grupą, która często ją spożywa są kobiety w ciąży. Okazuje się jednak, że kawa zbożowa może być świetną alternatywą dla tej tradycyjnej, a powodów, by się do niej przekonać jest co najmniej kilka. Zobaczcie dlaczego klasyczną „małą czarną” warto czasem zmienić na jej zdrowszy odpowiednik.

Spis treści:

kawa zbożowa jęczmienna

Z czego powstaje kawa zbożowa?

Tradycyjna kawa zbożowa powstaje z żyta, jęczmienia, orkiszu, cykorii, a także buraka cukrowego. Jest zatem bardzo delikatna w smaku, przez co znajduje wielu amatorów. Dodając do niej krowie lub roślinne mleko można uzyskać pyszny napój, który smakuje także najmłodszym, także w wersji ice coffee. Co ważne – kawa zbożowa jest także niskokaloryczna, więc mogą po nią sięgać osoby dbające o linie lub te, które są w procesie odchudzania. Na rynku można ją spotkać w wielu formach. Najczęściej w sklepach dostępna jest ta w proszku. Można jednak też wybrać tę pod postacią saszetek czy nawet w granulkach. Jest zdrowa, bo nie zawiera ona barwników ani konserwantów.

Czym jest kawa zielona?

Czym jest kawa zielona?

Kawa zielona to ziarna kawy, które nie zostały poddane procesowi palenia. W przeciwieństwie do kawy palonej kawa zielona zachowuje swoje naturalne składniki odżywcze oraz ma niższą zawartość kofeiny. Kawa zielona pochodzi z tego samego gatunku

Dlaczego kawa zbożowa powinna pojawiać się w naszym menu?

Kawa zbożowa jest pełna wartościowych składników, dlatego wprowadzenie takiego napoju do diety może przynieść zdrowiu wiele dobrego. Przede wszystkim jest ona cennym źródłem błonnika. Dobroczynnie wpływa więc na proces trawienia i poprawia perystaltykę jelit. Kawa zbożowa pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu, a ta z zawartością cykorii działa także jako probiotyk. Do tego zawarte w niej polifenole o działaniu antyoksydacyjnym są skuteczną bronią przeciw wolnym rodnikom. Nie tylko więc chronią organizm przed rozwojem chorób, ale także pomagają zwalczać oznaki starzenia. Co więcej, zbożowa kawa pozytywnie wpływa także na układ nerwowy. W jej składzie możemy znaleźć m.in. witaminy z grupy B oraz cynk, potas, fosfor, magnez.

kawa z mlekiem wlewana do filiżanki

Co odróżnia kawę zbożową od tradycyjnej?

W odróżnieniu od „małej czarnej” kawa zbożowa jest napojem bezkofeinowym. W praktyce oznacza to, że nie uzależnia i nie wpływa na podniesienie ciśnienia. Nie działa zatem nadmiernie pobudzająco nawet jeśli wypije się kilka filiżanek. Dlatego można ją śmiało pić nawet przed snem! To właśnie brak kofeiny sprawia, że jest ona rekomendowana często osobom cierpiącym na nadciśnienie. Poza tym poleca się ją także osobom cierpiącym na refluks żołądkowy czy nadkwasotę żołądka. Zaletą jest także to, że nie wypłukuje ona magnezu z organizmu, a nawet go dostarcza! Od tradycyjnej kawy odróżnia ją także charakterystyczny aromat, bo w niektórych odmianach dostępnych na rynku można spotkać także domieszkę korzennych przypraw.

Kawa z cytryną na odchudzanie – jak działa? Czy rzeczywiście pomaga schudnąć? Sprawdź, na co pomaga to zaskakujące połączenie!

Kawa z cytryną na odchudzanie – jak działa? Czy rzeczywiście pomaga schudnąć? Sprawdź, na co pomaga to zaskakujące połączenie!

Kawa z cytryną to dla większości z nas nie jest oczywiste połączenie. Tymczasem wielu Włochów na co dzień pije kawę w połączeniu właśnie z cytryną - jej skórką lub z kilkoma kroplami soku. Kawa z cytryną to inaczej Espresso Romano, a dzięki połączeniu bogatych w cenne składniki ziaren kawy oraz cytryny, ten napój może nieść wiele korzyści zdrowotnych oraz odchudzających. Sprawdź na co pomaga kawa z cytryną!

Kto nie może pić kawy zbożowej?

Większość osób bez problemu może sięgać po tego rodzaju napój. Co więcej, jest on nawet rekomendowany w konkretnych przypadkach jako zamiennik tradycyjnej kawy. Istnieje jednak grupa osób, które nie mogą jej pić. Należą do niej osoby cierpiące na nietolerancję glukozy czy celiakię. Picie tego napoju wyklucza także alergia na inne składniki w niej zawarte. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny kawa ta nie jest polecana także diabetykom.

kawa w filiżance na drewnianym stole

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (16 głosów, średnia: 5,00 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. ewalub  16 listopada 2023 09:55

    Kiedyś dość często ją piłam.

    Odpowiedz
  2. Jaworka  16 listopada 2023 20:17

    Kawę zbożową piłam w dzieciństwie i prawie nie pamiętam już smaku tej kawy

    Odpowiedz
  3. mojawww  20 listopada 2023 11:19

    Szkoda, że ma wysoki indeks glikemiczny

    Odpowiedz
  4. Mind  21 listopada 2023 11:50

    To nawet nie jest kawa. Jak już pić to prawdziwą a jak nie to herbatę basilur masala chai, bo na sezon zimowy nadaje się idealnie

    Odpowiedz
  5. Ekspresy do firm  5 grudnia 2023 13:45

    Kawę zbożową piję regularnie. Staram się przede wszystkim pić z rana zamiast tradycyjnej kawy. Uważam, że z rana jestesmy tak pobudzeni do działania, że naprawdę nie jest nam potrzebna standardowa kawa, aby wykonać swoją pracę.

    W okolicach godziny 10 kiedy mam jednak spadek formy, nic nie ratuje mnie tak dobrze jak tradycyjna kawa.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany