Kawa zbożowa tylko dla dzieci? Niekoniecznie! Zobacz dlaczego warto ją pić!
Jednym z napojów, jakie gości często w menu dzieci jest kawa zbożowa. Inną grupą, która często ją spożywa są kobiety w ciąży. Okazuje się jednak, że kawa zbożowa może być świetną alternatywą dla tej tradycyjnej, a powodów, by się do niej przekonać jest co najmniej kilka. Zobaczcie dlaczego klasyczną „małą czarną” warto czasem zmienić na jej zdrowszy odpowiednik.
Spis treści:
Z czego powstaje kawa zbożowa?
Tradycyjna kawa zbożowa powstaje z żyta, jęczmienia, orkiszu, cykorii, a także buraka cukrowego. Jest zatem bardzo delikatna w smaku, przez co znajduje wielu amatorów. Dodając do niej krowie lub roślinne mleko można uzyskać pyszny napój, który smakuje także najmłodszym, także w wersji ice coffee. Co ważne – kawa zbożowa jest także niskokaloryczna, więc mogą po nią sięgać osoby dbające o linie lub te, które są w procesie odchudzania. Na rynku można ją spotkać w wielu formach. Najczęściej w sklepach dostępna jest ta w proszku. Można jednak też wybrać tę pod postacią saszetek czy nawet w granulkach. Jest zdrowa, bo nie zawiera ona barwników ani konserwantów.
Dlaczego kawa zbożowa powinna pojawiać się w naszym menu?
Kawa zbożowa jest pełna wartościowych składników, dlatego wprowadzenie takiego napoju do diety może przynieść zdrowiu wiele dobrego. Przede wszystkim jest ona cennym źródłem błonnika. Dobroczynnie wpływa więc na proces trawienia i poprawia perystaltykę jelit. Kawa zbożowa pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu, a ta z zawartością cykorii działa także jako probiotyk. Do tego zawarte w niej polifenole o działaniu antyoksydacyjnym są skuteczną bronią przeciw wolnym rodnikom. Nie tylko więc chronią organizm przed rozwojem chorób, ale także pomagają zwalczać oznaki starzenia. Co więcej, zbożowa kawa pozytywnie wpływa także na układ nerwowy. W jej składzie możemy znaleźć m.in. witaminy z grupy B oraz cynk, potas, fosfor, magnez.
Co odróżnia kawę zbożową od tradycyjnej?
W odróżnieniu od „małej czarnej” kawa zbożowa jest napojem bezkofeinowym. W praktyce oznacza to, że nie uzależnia i nie wpływa na podniesienie ciśnienia. Nie działa zatem nadmiernie pobudzająco nawet jeśli wypije się kilka filiżanek. Dlatego można ją śmiało pić nawet przed snem! To właśnie brak kofeiny sprawia, że jest ona rekomendowana często osobom cierpiącym na nadciśnienie. Poza tym poleca się ją także osobom cierpiącym na refluks żołądkowy czy nadkwasotę żołądka. Zaletą jest także to, że nie wypłukuje ona magnezu z organizmu, a nawet go dostarcza! Od tradycyjnej kawy odróżnia ją także charakterystyczny aromat, bo w niektórych odmianach dostępnych na rynku można spotkać także domieszkę korzennych przypraw.
Kto nie może pić kawy zbożowej?
Większość osób bez problemu może sięgać po tego rodzaju napój. Co więcej, jest on nawet rekomendowany w konkretnych przypadkach jako zamiennik tradycyjnej kawy. Istnieje jednak grupa osób, które nie mogą jej pić. Należą do niej osoby cierpiące na nietolerancję glukozy czy celiakię. Picie tego napoju wyklucza także alergia na inne składniki w niej zawarte. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny kawa ta nie jest polecana także diabetykom.