Broccolatte, czyli kawa z brokułami. Przedstawiamy zastrzyk energii w dość kontrowersyjnym połączeniu

Tego jeszcze nie było! Naukowcy zachęcają do skosztowania kawy z brokułami. To źródło witamin, które doda wam przysłowiowego kopa. Bez obaw, napój da się wypić, bo jest połączeniem organicznego superfoodu i kawy własnie. Dałybyście się namówić?

Wiele z was z pewnością na samą myśl o tym połączeniu odczuwa lekkie mdłości. Nie dziwimy się, jednak być może prozdrowotne argumenty, ekologia, jak i zaspokojenie ciekawości w dziedzinie najciekawszych smaków świata przeważą w tej kwestii i mimo wszystko się zdecydujecie. Wiąże się to jednak raczej z wyjazdem do Australii. Bowiem póki co tylko tam serwowana jest kawa z brokułami w wersji, którą da się wypić. Możecie też zamówić sproszkowany brokuł – organiczny superfood i same ją przygotować. Ciężko bowiem, aby zakochać się w zblendowanych różyczkach zmieszanych z espresso…

Broccolatte, czyli kawa z brokułami. Przedstawiamy zastrzyk energii w dość kontrowersyjnym połączeniu

Kawa ma swoich wielbicieli na całym świecie, a jej picie jest niezmiennie trendy. Podobnie z resztą jak w obecnych czasach ekologia, nowinki w szeroko pojętej dziedzinie „food” czy zdrowy styl życia. I tak z połączenia tych wszystkich trendów XXI wieku powstała kawa z brokułami. Na taki pomysł, będący witaminową bombą i zastrzykiem energii wpadli naukowcy z Australii. Badacze na co dzień pracujący w Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) oraz w Hort Innovation stworzyli organiczny superfood pod postacią sproszkowanych brokułów. Powstał w myśl idei niemarnowania się żywności. A dokładniej z warzyw, które leżały w sklepach dłużej niż jeden dzień. Jak wiadomo klienci wolą świeżynki, dlatego kilkudniowe brokuły z pewnością wylądowałyby w śmietniku. Tak się jednak nie stało, bo stały się ostatecznie superfoodem. Co więcej, taka konsystencja idealnie łączy się z kawą właśnie. Ale nie tylko, można nim posypać też sałatki czy dodać do sosu.

https://www.instagram.com/p/Bjqlhf_gQUf/

Argumenty naukowców

Naukowcy mają wiele argumentów na to, aby wyjaśnić zasadność picia brokułowej kawy. Sproszkowane warzywo dostarczy naszemu organizmowi białka, błonnika, manganu oraz witamin, m.in. E i B6. Poza tym połączenie z kawą da nam przysłowiowego kopa, zatem upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu.

https://www.instagram.com/p/BlOuJUDHd6V/

Jak to smakuje?

Brokułową kawę serwuje jedna z australijskich kawiarni. Możecie też przyrządzić ją samodzielnie – wystarczy, że zaopatrzycie się w sproszkowany brokuł. Jeśli chodzi o sam smak, naukowcy zapewniają, że kawę jak najbardziej da się wypić. Proszek daje bowiem tylko lekki brokułowy posmak, który jest dodatkowo neutralizowany przez kawę. Chodzi więc bardziej o wartości zdrowotne, niż zachwycanie się smakiem i aromatem. Zdanie tych, którzy już spróbowali są naprawdę różne. Ci, którzy postanowili nie narzekać, mówią przede wszystkim o zdrowym zastrzyku energii. 

https://www.instagram.com/p/Bp6i0yfhptW/

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (194 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  29 stycznia 2019 09:18

    Lubię brokuły ale w sałatkach a nawet same, ugotowane lubię je jeść, a w kawie nie wiem, brokuł ma specyficzny smak.

    Odpowiedz
  2. m258  9 marca 2019 15:19

    bleeeee

    Odpowiedz
  3. klaudiaban  27 czerwca 2019 10:59

    Oj oj nie sądzę żebyśmy się polubili po co takie kombinacje. Lepiej wypić kawę, a później zjeść brokuła. Co za dziwaczne pomysły. Kawę piję dla przyjemności i smaku to przede wszystkim. Nie uważam żeby mieszanie jej ze sproszkowanym brokułem dawało jakieś spektakularne efekty zdrowotne 😀

    Odpowiedz
  4. DomologiaStosowana  27 marca 2020 11:11

    O kurcze! Kawa i brokuły? Pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany