Kawa – napój dodający energii

Smakoszy kawy można znaleźć praktycznie pod każdą szerokością geograficzną. Jej niepowtarzalny aromat i wyborny smak są jedyne w swoim rodzaju i jak nic innego stawiają na nogi o poranku, albo przyjemnie odprężają po ciężkim dniu w pracy. Zamawiając kawę w kawiarni lub też przyrządzając ją w domowym zaciszu możemy podawać ją na wiele sposobów.

kawa do ekspresu ciśnieniowego dolce gusto 2

Sposoby na kawę

Większość najpopularniejszych możliwości podawania kawy wywodzi się z Włoch, które są mekką kawoszy. Mamy różne możliwości podawania kawy, możemy dodawać mleko, śmietankę, cukier, alkohol czy słodkie syropy.

Mocna, czarna kawa z ekspresu podawana w niewielkich filiżankach to tradycyjne włoskie espresso, do które go zazwyczaj podaje się filiżankę wody oraz słodzi obficie cukrem. Espresso lungo, czyli wydłużone dopełniane jest większą ilością wody. Dobre espresso poznamy po aksamitnej piance zbierającej się na powierzchni kawy. Kolejną z wyśmienitych kaw jest espresso macchiato, podawane z niewielką ilością spienionego mleka.  Cappuccino to kawa uwielbiana zarówno przez panie, jak i panów, napar przygotowywany w równych proporcjach z mocnego espresso, spienionego mleka i mlecznej pianki. Sposób podawania tej kawy został wymyślony przez zakonników – kapucynów. Obecnie szeroko rozpowszechniony w świecie.  W wysokich szklankach, składającą się z kuszących warstw jest caffe latte, czyli kawa z mlekiem. Zrobiona na bazie spienionego mleka, do którego niewielkim strumyczkiem dodawane jest mocne espresso, które tworzy w szklance warstwy o różnych odcieniach brązu.  Dla posiadaczy ekspresu ciśnieniowego do kawy taki sposób podawania energetyzującego naparu będzie niezwykłą przyjemnością.

Rodzaje kawy

Bardzo istotną rzeczą w przyrządzaniu naparu kawowego jest rodzaj kawy jaką dodajemy do ekspresu. Jeśli wybierzemy niskiej jakości ziarna, nie możemy oczekiwać wybornej kawy. Najpopularniejsze gatunki to Arabika, która dominuje na rynku kawy (około 70% ziaren na rynku jest tego gatunku)i  Robusta (30% rynku). Ziarna Arabiki dają kawę delikatną, o łagodnym smaku, bardzo aromatyczną, często można odczuć jej czekoladowy posmak. Uprawiana jest w Brazylii, Kolumbii, Indiach, czy Sumatrze. Robusta to ziarna kawy o mocniejszym, bardziej zdecydowanym smaku, dają ostrzejszy, gorzkawy napar, który jest niezwykle mocny. Często ziarnami Robusty wzmacnia się inne kawy. Kawa do ekspresu powinna być kupowana w sprawdzonych sklepach lub palarniach kawy, gdzie będziemy mieć pewność, że ziarna kawy są odpowiednio wysuszone i prawidłowo przechowywane.

Co daje kawa?

Oprócz oczywistych zalet w postaci większego pobudzenia, wywołanego kofeiną i natychmiastowego zastrzyku energii, ma ona wiele zalet dla naszego zdrowia. Kofeina zmniejsza  ilość tłuszczu w komórkach wątroby, przyśpiesza jej metabolizm. Chroni przed rozwojem niealkoholowego stłuszczania się wątroby oraz udarami mózgu. Kawa zawiera ponad to, antyoksydanty takie jak kwas chlorogenowy i kawowy, witaminy z grupy B oraz kwasy organiczne – mrówkowy, octowy, glikolowy. Pomaga w trakcie odchudzania, poprawia pamięć oraz koncentrację, a także świetnie działa jako kosmetyk na skórę, włosy i paznokcie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (309 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...