Kawa czarna – dlaczego warto ją pić?
Na temat działania kawy krąży wiele historii i mitów. Jej zwolennicy przypominają, że działa korzystnie na układ nerwowy, zwiększa zdolność szybkiej reakcji, pomaga się skoncentrować, a nawet poprawia humor. Z kolei przeciwnicy uważają, że może wywoływać nadciśnienie, a ponadto wypłukuje z organizmu cenne dla zdrowia pierwiastki, np. magnez. Więc jak to w końcu jest? Kto ma rację? Czy warto pić kawę?
Prozdrowotne właściwości kawy
W związku z tym, że na świecie są miliony amatorów małej czarnej, ziarna kawy zostały wzięte pod lupę przez wielu naukowców z różnych zakątków globu. Starali się oni wyjaśnić fenomen kawy poprzez dokładne zbadanie tego, co zawiera. Okazało się, że kawa oprócz wszystkim znanej kofeiny ma też sporo innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Pijąc ją regularnie i w odpowiednich ilościach (2–3 filiżanki dziennie), można zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, układu oddechowego, a nawet wystąpienia niektórych rodzajów raka.
Kawa czarna lub z dodatkiem mleka pozytywnie wpływa również na metabolizm, bo znajdująca się w niej kofeina wspomaga spalanie tłuszczu. Dlatego też warto wypić np. filiżankę espresso przed intensywnym treningiem, bo zwiększy ono efektywność ćwiczeń i pomoże w szybszym zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Wspaniałe działanie kofeiny
Kofeina jest organicznym związkiem chemicznym znajdującym się w ziarnach kawy i wielu innych roślin. Jest także popularnym składnikiem napojów energetyzujących oraz niektórych gazowanych, ponieważ może mieć duży wpływ na pracę organizmu. Przede wszystkim działa ona stymulująco, gdyż pobudza ośrodkowy układ nerwowy, niwelując zmęczenie, poprawiając koncentrację i nastrój. Dlatego nic dziwnego, że z chęcią sięgamy po filiżankę przed rozpoczęciem pracy lub ważnym spotkaniem. Ponadto kawa czarna i espresso, zawierające większą dawkę kofeiny niż inne rodzaje napojów, poprawiają działanie pamięci długotrwałej oraz mogą chronić przed demencją czy chorobą Alzheimera.
Najlepsza znaczy najmocniejsza?
Na ilość kofeiny w przygotowanym napoju mają wpływ gatunek ziaren, sposób i miejsce ich uprawy, intensywność wypalenia oraz to, ile ich użyliśmy do zaparzenia kawy. Warto też pamiętać, że wbrew pozorom klasyczne espresso i mocne ristretto wcale nie zawierają więcej kofeiny niż inne napoje. Dzieje się tak dlatego, że czas ich ekstrakcji trwa mniej niż pół minuty, przez co gorąca woda nie jest w stanie wypłukać z ziaren całej zawartości kofeiny. Jeśli więc zależy nam na jak największej jej dawce, warto przyrządzić napój, który parzy się znacznie dłużej. Można do tego wykorzystać powszechnie używany ekspres ciśnieniowy do kawy, ekspres przelewowy lub przygotować ją w wersji po turecku.
Koneserzy kawy doceniają ją przede wszystkim za wspaniały smak, często stawiając moc napoju na dalszym miejscu. Dlatego właśnie szybkie do wypicia espresso oraz kawy z dodatkiem mleka (latte macchiato, cappuccino) cieszą się największym powodzeniem.
Idealna kawa na dzień dobry
Dla osób, dla których kawy mleczne są nieodpowiednie (np. mają uczulenie na mleko bądź są weganami), czarna kawa, taka jak espresso czy ristretto, będzie doskonałym wyborem.