Kasza z grzybami – na Wigilię wg Ewy Wachowicz

0.Ewa-Wachowicz-zdjecie

Składniki na danie – Kasza z grzybami :

½ kg kaszy jęczmiennej,

10-15 suszonych grzybów,

2-3 łyżki masła,

sól

Przygotowanie:

Te potrawę przygotowuję zawszę w Wigilię przed południem. Po ugotowaniu, gdy kasza jest już miękka, garnek szczelnie owijam kocem i wkładam pod poduszki, gdzie czeka na pierwszą gwiazdkę.

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Namoczone grzyby wyłowić i włożyć do kaszy. Delikatnie zlać wodę spod grzybów, tak by cały osad pozostał na dnie. Dodać masło. Uzupełnić wodą do poziomu 2 cm powyżej kaszy. Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Uważać, by się nie przypaliła. W razie potrzeby dolać wody. Podawać z wiórkami chłodnego masła.

 

logo

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (97 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  20 grudnia 2013 11:51

    Często jem w takim wydaniu, nie tylko w wieczór wigilijny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany