Kasza z grzybami – na Wigilię wg Ewy Wachowicz
Składniki na danie wigilijne – Kasza z grzybami :
½ kg kaszy jęczmiennej,
10-15 suszonych grzybów,
2-3 łyżki masła,
sól
Przygotowanie:
Te potrawę przygotowuję zawszę w Wigilię przed południem. Po ugotowaniu, gdy kasza jest już miękka, garnek szczelnie owijam kocem i wkładam pod poduszki, gdzie czeka na pierwszą gwiazdkę.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Namoczone grzyby wyłowić i włożyć do kaszy. Delikatnie zlać wodę spod grzybów, tak by cały osad pozostał na dnie. Dodać masło. Uzupełnić wodą do poziomu 2 cm powyżej kaszy. Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Uważać, by się nie przypaliła. W razie potrzeby dolać wody. Podawać z wiórkami chłodnego masła.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.