Kasza z grzybami

Akosh Kallay – szef kuchni Knorr na Węgrzech i w Czechach prezentuje:

Kasza z grzybami – KUBA

Czas gotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • 100 ml oleju
  • 2 kostki Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr

Sposób przygotowania:

Namocz grzyby w ciepłej wodzie, a następnie pokrój je na małe kawałki. Cebule podsmaż w garnku na oleju, dodaj grzyby i Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr. Smaż chwilę razem. Dodaj kaszę, zalej wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, pieprz i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość doprowadź do wrzenia, następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Przykryte naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż kasza zupełnie „wypije wodę” i stanie się miękka i sucha.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  25 marca 2016 18:39

    Nie przepadam specjalistycznie za suszonymi grzybami , toleruję je tylko w wigilijnych uszkach 🙂 Z kaszą taki numer by u mnie w domu raczej na pewno nie przeszedł .

    Odpowiedz
  2. Tereniasz  16 lipca 2016 16:14

    Wygląda bosko. Ciekawe czy tez tak fajnie smakuje. Lubię grzyby w każdej postaci, choć w takiej jeszcze ich nie jadłam. Myślę, że warto spróbować:)

    Odpowiedz
  3. Aga  15 grudnia 2023 10:30

    Kasza kuba jest na stole wigilijnym w naszej rodzinie od zawsze,to najważniejsze i najsmaczniejsze danie. Moi pradziadkowie byli Czechami i stąd ta potrawa,ale przepis różni się trochę od tego tutaj. Ten jest jakiś unowocześniony,nasz jest tradycyjny, taki jaki robimy przez kolejne pokolenia bez zmian, bo chodzi o to żeby tradycja pozostała.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany