Karp w maku i kokosie oraz gruszką i jabłkiem z pęczakiem na domowym winie
Składniki:
- 2 świeże karpie
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 mąki kukurydzianej
- 2 łyżki maku niebieskiego mielonego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 6-8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
- Woda
- Olej rzepakowy
- 100g pęczaku
- 2 gruszki
- 3 jabłka
- 50g rodzynek
- 30g masła
- 4 łyżki miodu
- Rozmaryn
- Wino domowe
- Sos TABASCO® (do smaku)
- Sól
- Korzenne przyprawy (np. gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon, kmin rzymski, imbir)
Sposób przygotowania:
Ugotuj pęczak. Pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Podsmaż z rodzynkami na maśle. Dodaj rozmaryn, korzenne przyprawy i wino domowe. Dopraw sosem TABASCO® i solą.
Karpia wyfiletuj, przypraw sosem sojowym Kikkoman. Obie mąki połącz z zimną wodą i zrób płynną panierkę (jak tempurę). Zanurzaj kawałki karpia w panierce, obtaczaj w maku i wiórkach i smaż na oleju.
Komentarze
Oryginalny przepis.
Nie umiem filetować ryb i karpia też ale może się nauczę bo rosną mi w stawie więc na przyszły rok będą dobre do łapania
Bardzo jestem ciekawa tego smaku 🙂
Ciekawe jak smakuje
Gdybym była bardzo głodna to może 🙂
Chyba zbyt wymyślne te danie dla mnie – lubię trzymać się tradycji 🙂
Też tak myślę 🙂
Napisal jakis niedorozwiniety Daun, ktory mysli, ze jest ze wszystkimi na ty. Czysta rzygowina tekstowa.
i jaki „TWOJ” potomku kurwy i zlodzieja. Ucz sie niedorozwoju.