Karp w maku i kokosie oraz gruszką i jabłkiem z pęczakiem na domowym winie

Karp-w-maku-i-kokosie-oraz-gruszka-i-jablkiem-z-peczakiem-na-domowym-win...

Składniki:

  • 2 świeże karpie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki maku niebieskiego mielonego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 6-8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • Woda
  • Olej rzepakowy
  • 100g pęczaku
  • 2 gruszki
  • 3 jabłka
  • 50g rodzynek
  • 30g masła
  • 4 łyżki miodu
  • Rozmaryn
  • Wino domowe
  • Sos TABASCO® (do smaku)
  • Sól
  • Korzenne przyprawy (np. gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon, kmin rzymski, imbir)

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj pęczak. Pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Podsmaż z rodzynkami na maśle. Dodaj rozmaryn, korzenne przyprawy i wino domowe. Dopraw sosem TABASCO® i solą.

Karpia wyfiletuj, przypraw sosem sojowym Kikkoman. Obie mąki połącz z zimną wodą i zrób płynną panierkę (jak tempurę). Zanurzaj kawałki karpia w panierce, obtaczaj w maku i wiórkach i smaż na oleju.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (124 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  18 grudnia 2015 20:22

    Oryginalny przepis.

    Odpowiedz
  2. Jaworka  18 grudnia 2015 21:22

    Nie umiem filetować ryb i karpia też ale może się nauczę bo rosną mi w stawie więc na przyszły rok będą dobre do łapania

    Odpowiedz
  3. Żanett  18 grudnia 2015 23:41

    Bardzo jestem ciekawa tego smaku 🙂

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  19 grudnia 2015 23:57

    Ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz
  5. bbo  20 grudnia 2015 20:56

    Gdybym była bardzo głodna to może 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  21 grudnia 2015 16:14

    Chyba zbyt wymyślne te danie dla mnie – lubię trzymać się tradycji 🙂

    Odpowiedz
  7. bialaorzel  1 stycznia 2019 13:47

    Napisal jakis niedorozwiniety Daun, ktory mysli, ze jest ze wszystkimi na ty. Czysta rzygowina tekstowa.

    Odpowiedz
  8. sdhtsdh  1 stycznia 2019 13:49

    i jaki „TWOJ” potomku kurwy i zlodzieja. Ucz sie niedorozwoju.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany