Karp w maku i kokosie oraz gruszką i jabłkiem z pęczakiem na domowym winie

Karp-w-maku-i-kokosie-oraz-gruszka-i-jablkiem-z-peczakiem-na-domowym-win...

Składniki:

  • 2 świeże karpie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki maku niebieskiego mielonego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 6-8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • Woda
  • Olej rzepakowy
  • 100g pęczaku
  • 2 gruszki
  • 3 jabłka
  • 50g rodzynek
  • 30g masła
  • 4 łyżki miodu
  • Rozmaryn
  • Wino domowe
  • Sos TABASCO® (do smaku)
  • Sól
  • Korzenne przyprawy (np. gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon, kmin rzymski, imbir)

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj pęczak. Pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Podsmaż z rodzynkami na maśle. Dodaj rozmaryn, korzenne przyprawy i wino domowe. Dopraw sosem TABASCO® i solą.

Karpia wyfiletuj, przypraw sosem sojowym Kikkoman. Obie mąki połącz z zimną wodą i zrób płynną panierkę (jak tempurę). Zanurzaj kawałki karpia w panierce, obtaczaj w maku i wiórkach i smaż na oleju.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (199 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...