Karp smażony w migdałowej panierce

Karp smażony w migdałowej panierce

Składniki na: Karp smażony w migdałowej panierce

  • 1 kg karpia
  • sok z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • 50 g płatków migdałowych Bakalland
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Karpia oprawiamy, czyścimy, dzielimy na porcje wg uznania, myjemy i suszymy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów włoskich i płatków migdałowych przygotowujemy panierkę. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka.

Karpia obtaczamy w mące, w jajku oraz w panierce. Rybę kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i łyżką masła (masło dodane jest do smaku) i smażymy na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni.

Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na usmażonej rybie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (230 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 grudnia 2015 17:40

    Ja tak średnio za migdałami…

    Odpowiedz
  2. Agnieszka  19 grudnia 2015 23:48

    Trzeba zrobić

    Odpowiedz
  3. bbo  20 grudnia 2015 21:04

    Fajny pomysł na smażonego karpia.

    Odpowiedz
  4. Aneta  21 grudnia 2015 16:17

    Wygląda nawet smacznie 🙂

    Odpowiedz
  5. Patriszia  27 grudnia 2015 21:46

    Chętnie zjadłabym:)

    Odpowiedz
  6. efffciaa  16 marca 2016 21:15

    Wygląda smakowicie , muszę podsunąć mojemu „nadwornemu kucharzowi ” , żeby zrobił karpia według tego przepisu . Jedliśmy karpia w różnych odmianach , ale takiego jeszcze nie .

    Odpowiedz
  7. Jaworka  5 listopada 2020 18:02

    Super przepis muszę go zrobić następnym razem

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany