Karp smażony w migdałowej panierce

Karp smażony w migdałowej panierce

Składniki na: Karp smażony w migdałowej panierce

  • 1 kg karpia
  • sok z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • 50 g płatków migdałowych Bakalland
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Karpia oprawiamy, czyścimy, dzielimy na porcje wg uznania, myjemy i suszymy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów włoskich i płatków migdałowych przygotowujemy panierkę. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka.

Karpia obtaczamy w mące, w jajku oraz w panierce. Rybę kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i łyżką masła (masło dodane jest do smaku) i smażymy na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni.

Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na usmażonej rybie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (248 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...