Karp smażony w migdałowej panierce
Składniki na: Karp smażony w migdałowej panierce
- 1 kg karpia
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz
- 1/3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki bułki tartej
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 50 g płatków migdałowych Bakalland
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Karpia oprawiamy, czyścimy, dzielimy na porcje wg uznania, myjemy i suszymy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów włoskich i płatków migdałowych przygotowujemy panierkę. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka.
Karpia obtaczamy w mące, w jajku oraz w panierce. Rybę kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i łyżką masła (masło dodane jest do smaku) i smażymy na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni.
Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na usmażonej rybie.