Karp po żydowsku – „Gefilte fish”
Przepis na tatarski Pierekaczewnik jest autorstwa Pawła Giersberga, szefa kuchni w „Pruszynce”
Składniki na danie: Karp po żydowsku – „Gefilte fish”
- – 1 karp lub inna ryba słodkowodna około 2 kg
- – 1 kg filetów z ryby
- – 1 kajzerka
- – 250 g cebuli
- – 2 jajka
- – 500 ml mleka
- – 200 g masła
- – 50 g migdałów
- – 50 g rodzynek
- – miód , sól pieprz do smaku
składniki bulionu:
- – niejadalne części ryby (głowa, szkielet, ogon),
- – pęczek włoszczyzny bez kapusty,
- – 5 cebul,
- – 4 liście laurowe
- – 3 ziarna ziela angielskiego ,
- – sól, pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Rybę wypatroszyć; rozciąć wzdłuż kręgosłupa, wyjąć kręgosłup, usunąć skrzela, oskrobać z łusek, umyć i osuszyć. Posolić z wierzchu i wewnątrz. Połączyć wszystkie składniki farszu. Dodać namoczone i posiekane rodzynki, obrane migdały. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziać rybę i zaszyć. Zawinąć w czystą gazę, włożyć do wrzącego bulionu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotować na bardzo małym ogniu 45 minut, następnie ostrożnie odwrócić i gotować jeszcze 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia w bulionie, następnie postawić do lodówki lub w chłodnym miejscu. Przed podaniem odwinąć z gazy i pokroić w plastry.
Karpia po żydowsku jadłam, ale nie wiem, czy był przyrządzony w taki sposób.
Niby tradycyjną potrawa a nigdy nie jadlam!
Karpia najbardziej lubie usmażonego
Wygląda fajnie,ale dla mnie zbyt pracochłonny.
Coś dla mojej mamy
Ciekawy przepis
chętnie bym spróbowała, ale tyle przy nim roboty że to raczej nie dla mnie
Wygląda bardzo apetycznie.
Nigdy nie jadłam po żydowsku.
Średnio przepadam za karpiem 🙂
Dziwne, ale nigdy nie jadłam karpia 😉
Za to ja najadłam się tego karpia pod dostatkiem, jak się ma wędkarzy w domu. I uwielbiam go nadal. A na wigilię to obowiązkowo,pod różną postacią. I takiego po żydowsku też już kiedyś robiłam.