Karp po żydowsku – „Gefilte fish”

Karp po żydowsku

Przepis na  tatarski Pierekaczewnik jest autorstwa Pawła Giersberga, szefa kuchni w „Pruszynce”

Składniki na danie: Karp po żydowsku – „Gefilte fish”

  • – 1 karp lub inna ryba słodkowodna około 2 kg
  • – 1 kg filetów z ryby
  • – 1 kajzerka
  • – 250 g cebuli
  • – 2 jajka
  • – 500 ml mleka
  • – 200 g masła
  • – 50 g migdałów
  • – 50 g rodzynek
  • – miód , sól pieprz do smaku

składniki bulionu:

  • – niejadalne części ryby (głowa, szkielet, ogon),
  • – pęczek włoszczyzny bez kapusty,
  • – 5 cebul,
  • – 4 liście laurowe
  • – 3 ziarna ziela angielskiego ,
  • – sól, pieprz  do smaku,

Sposób przygotowania:

Rybę wypatroszyć; rozciąć wzdłuż kręgosłupa, wyjąć kręgosłup, usunąć skrzela, oskrobać z łusek, umyć i osuszyć. Posolić z wierzchu i wewnątrz. Połączyć wszystkie składniki farszu. Dodać namoczone i posiekane rodzynki, obrane migdały. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziać rybę i zaszyć. Zawinąć w czystą gazę, włożyć do wrzącego bulionu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotować na bardzo małym ogniu 45 minut, następnie ostrożnie odwrócić i gotować jeszcze 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia w bulionie, następnie postawić do lodówki lub w chłodnym miejscu. Przed podaniem odwinąć z gazy i pokroić w plastry.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (165 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  18 grudnia 2015 23:35

    Karpia po żydowsku jadłam, ale nie wiem, czy był przyrządzony w taki sposób.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  19 grudnia 2015 14:15

    Niby tradycyjną potrawa a nigdy nie jadlam!

    Odpowiedz
  3. Jaworka  19 grudnia 2015 15:17

    Karpia najbardziej lubie usmażonego

    Odpowiedz
  4. Wusia  19 grudnia 2015 16:06

    Wygląda fajnie,ale dla mnie zbyt pracochłonny.

    Odpowiedz
  5. martucha180  19 grudnia 2015 17:26

    Coś dla mojej mamy

    Odpowiedz
  6. Agnieszka  19 grudnia 2015 23:46

    Ciekawy przepis

    Odpowiedz
  7. martuska665  20 grudnia 2015 15:26

    chętnie bym spróbowała, ale tyle przy nim roboty że to raczej nie dla mnie

    Odpowiedz
  8. macierzanka  20 grudnia 2015 15:52

    Wygląda bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  9. bbo  20 grudnia 2015 20:23

    Nigdy nie jadłam po żydowsku.

    Odpowiedz
  10. Aneta  21 grudnia 2015 16:10

    Średnio przepadam za karpiem 🙂

    Odpowiedz
  11. Patriszia  27 grudnia 2015 21:48

    Dziwne, ale nigdy nie jadłam karpia 😉

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  5 listopada 2016 10:10

    Za to ja najadłam się tego karpia pod dostatkiem, jak się ma wędkarzy w domu. I uwielbiam go nadal. A na wigilię to obowiązkowo,pod różną postacią. I takiego po żydowsku też już kiedyś robiłam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany