Karp po żydowsku – „Gefilte fish”
Przepis na tatarski Pierekaczewnik jest autorstwa Pawła Giersberga, szefa kuchni w „Pruszynce”
Składniki na danie: Karp po żydowsku – „Gefilte fish”
- – 1 karp lub inna ryba słodkowodna około 2 kg
- – 1 kg filetów z ryby
- – 1 kajzerka
- – 250 g cebuli
- – 2 jajka
- – 500 ml mleka
- – 200 g masła
- – 50 g migdałów
- – 50 g rodzynek
- – miód , sól pieprz do smaku
składniki bulionu:
- – niejadalne części ryby (głowa, szkielet, ogon),
- – pęczek włoszczyzny bez kapusty,
- – 5 cebul,
- – 4 liście laurowe
- – 3 ziarna ziela angielskiego ,
- – sól, pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Rybę wypatroszyć; rozciąć wzdłuż kręgosłupa, wyjąć kręgosłup, usunąć skrzela, oskrobać z łusek, umyć i osuszyć. Posolić z wierzchu i wewnątrz. Połączyć wszystkie składniki farszu. Dodać namoczone i posiekane rodzynki, obrane migdały. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziać rybę i zaszyć. Zawinąć w czystą gazę, włożyć do wrzącego bulionu. Garnek musi być odpowiednio duży. Gotować na bardzo małym ogniu 45 minut, następnie ostrożnie odwrócić i gotować jeszcze 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia w bulionie, następnie postawić do lodówki lub w chłodnym miejscu. Przed podaniem odwinąć z gazy i pokroić w plastry.