Przepis na: Karp oblany masłem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 3 osób
Składniki na danie – Karp oblany masłem :
- 1 średni karp
- szczypta soli
- 12 dag masła
- 1 cytryna
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
Sposób przygotowania:
1. Karpia podziel na dzwonka, natrzyj solą i pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
2. W naczyniu do gotowania ryb ugotuj wywar z warzyw i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
3. Włóż do wrzątku karpia. Wywar możesz lekko skropić sokiem z cytryny. Gotuj do miękkości na bardzo małym ogniu.
4. Ostrożnie wyjmij, ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzeniowymi, plastrami cytryny i zieleniną.
5. Gorącą potrawę polej lekko zrumienionym lub roztopionym masłem. Można do polewania zużyć również masło służące wcześniej do smażenia karpia.