Karnawałowe roladki z bakłażana z papryką i kozim serem

Karnawał w pełni. To doskonała okazja, by urządzić imprezę! Nie masz pomysłu na smaczne i łatwe w przygotowaniu dania, którymi uraczysz swoich gości? Przedstawiamy przepis na karnawałowe roladki z bakłażana.

roladki z bakłażana

fot. Knorr

Składniki:

  • 2 łyżki Przyprawy do pikantnego grilla (np.Knorr)
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki soli
  • 10 dag marynowanej papryki ze słoika
  • 100 g twardego koziego sera
  • 1 świeża bazylia w doniczce
  • 10 dag suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:
Pokrój bakłażany na plastry i posyp je solą, aby puściły sok. Powinno się to stać w ciągu 10 minut.  Gdy już puszczą sok, opłucz je zimną wodą, by sól spłynęła, po czym rozłóż je na papierowych ręcznikach. Gdy wyschną, posyp je pikantną przyprawą do grilla, aby danie nie było mdłe.
Plastry bakłażana rozłóż na desce i układaj na nich po kawałku koziego sera, papryki i suszonego pomidora oraz po kilka listków świeżej bazylii.  Zwiń plastry w mocno ściśnięte roladki i przekłuj je wykałaczkami, by się nie rozpadły. Roladki grilluj na tackach lub piecz w piekarniku przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...