Karnawałowe przepisy na dobrą zabawę
Karnawał czas zacząć! Eleganckie bale i roztańczone domówki czekają nas w najbliższych tygodniach. Czy trzeba zrezygnować na ten czas z odchudzania, aby dobrze się bawić? Czy w takiej sytuacji kreacja z początku karnawału będzie na nas pasowała także w lutym? Jak spożywać alkohol, aby miło wspominać zabawę? Oto zestaw kulinarnych przepisów, które pomogą w okresie karnawału utrzymać zbilansowaną dietę, zdrowie i pozytywne nastawienie do zabawy.
Choć nie zawsze o tym pamiętamy, w naszej kulturze to nie Sylwester, a święto Trzech Króli 6 stycznia jest prawdziwym początkiem karnawału. Przez blisko 8 tygodni będziemy celebrować ten czas, szalejąc na parkietach eleganckich balów, imprez klubowych i domówek. Aby zachować na dłużej miłe, karnawałowe wspomnienia należy odpowiednio zadbać nie tylko o wygląd – oryginalny strój i piękny makijaż, ale również o dietę.
Jak pić odpowiedzialnie? Co jeść, żeby uniknąć niechcianego kaca? Oto 3 dopasowane do różnych stylów życia propozycje karnawałowego menu, które pozwolą zminimalizować niepożądane skutki picia alkoholu, a jednocześnie wydłużyć czas zabawy i poprawić naszą kondycję następnego ranka.
Przygotowania do zabawy karnawałowej warto zacząć od rana i przez cały dzień pamiętać o zbilansowanych posiłkach. Owoce, warzywa, produkty z pełnego ziarna, chude mięso, nabiał ? to prawdziwi sprzymierzeńcy wszystkich fanów dobrej zabawy przed i w trakcie trwania imprezy.
Powinniśmy pilnować, żeby nie odwadniać organizmu i po każdym drinku pić wodę lub sok, a także sięgać jak najczęściej po wartościowe pożywienie: warzywa, owoce, mięso czy ryby – komentuje prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. I dodaje: Każdy z nas może bawić się dobrze przez kilka godzin i zachować świetnie samopoczucie następnego dnia Jeśli jednak zamierzamy pić alkohol w czasie karnawałowej imprezy warto zapomnieć o odchudzaniu , paluszki czy krakersy mogą nie wystarczyć.
ZESTAW DLA ŚPIOCHÓW I ZAPRACOWANYCH
ŚNIADANIE:
- 2 kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego (średniej wielkości), z margaryną (2 łyżeczki), szynką z indyka i ogórkiem (jeden duży ogórek pokrojony w plasterki)
- Filiżanka kawy (czarna lub z mlekiem)
- Jabłko
II ŚNIADANIE:
- Jogurt bananowy 0,5% (małe opakowanie), müsli bez cukru z suszonymi owocami, np. morela, żurawina (4 łyżki stołowe), woda mineralna niegazowana
OBIAD:
- Sałatka z pieczonej wieprzowiny: plaster pieczeni średniej grubości o wielkości 1/3 małego talerza, jeden pomidor średniej wielkości, 8-9 dużych liści sałaty, 4 czubate łyżki kukurydzy, 1/2 papryki średniej wielkości i ok. ? torebki ryżu brązowego (75 g)
- Szklanka soku porzeczkowego lub aroniowego
PODWIECZOREK:
- Szklanka soku marchwiowego, pomidorowego lub wielowarzywnego
KOLACJA:
- Grahamka
- Serek kanapkowy biały ze szczypiorkiem
- Pokrojona w paseczki papryka
ZESTAW DLA WEGETARIAN
ŚNIADANIE:
- Pół grejpfruta
- Omlet z białek z warzywami (ok. 0,5 paczki mieszanki mrożonych warzyw), z dodatkiem otrąb pszennych (łyżka stołowa), zarodków pszennych (łyżka stołowa), smażony na oleju rzepakowym (łyżeczka)
- Szklanka herbaty białej
II ŚNIADANIE:
- Owsianka na wodzie, starta marchewka z dodatkiem otrąb pszennych i oliwy z oliwek,
- Sok z marchwi, jabłek i owoców tropikalnych
OBIAD:
- Mała miseczka zupy warzywnej
- Pieczony filet z ryby
Wykonanie:
Dowolnej wielkości filet z ryby przyprawić ziołami i niewielką ilością oleju (1 łyżka) i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 180? C.
- Surówka: 1 szklanka kapusty kwaszonej, 2 małe marchewki, sok z cytryny, łyżka oliwy, ulubione przyprawy
- Szklanka soku porzeczkowego lub aroniowego
PODWIECZOREK:
- Serek wiejski z kiełkami pszenicy
KOLACJA:
- Grillowane warzywa z kaszą
Składniki:
5 łyżek kaszy gryczanej (ugotowanej)
warzywa z grilla ? brokuły, marchew, cukinia, papryka, bakłażan
duszona pierś z indyka
- Szklanka soku wielowarzywnego
ZESTAW DLA LUBIĄCYCH DOBRZE ZJEŚĆ
ŚNIADANIE:
- 2 – 3 kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego z sałatą i szynką z indyka
- Miseczka sałatki z pomidorów i cebulki, skropiona oliwą z oliwek
- Szklanka herbaty zielonej
II ŚNIADANIE:
- Jogurt z kawałkami owoców 1,5% tłuszczu (opakowanie 150 g bądź 2/3 szklanki) i pomarańcza (średniej wielkości), szklanka wody
OBIAD:
- Schab smażony bez panierki z ziemniakami
- 4 czubate łyżki surówki: posiekana kapusta pekińska, pomidor i czerwona papryka pokrojone w kostkę, pieprz, łyżeczka cukry, sól ziołowa i 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szklanka wody mineralnej niegazowanej
PODWIECZOREK:
- 2 kromki razowego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką
KOLACJA:
- Sałatka grecka i tosty z oliwą z oliwek
PROPOZYCJE WIECZORNYCH, IMPREZOWYCH PRZEKĄSEK:
I. Sałatka caprese
- Ser mozzarella
- Pomidory
- Świeża lub suszona bazylia
II. Grillowane warzywa z kaszą
Składniki:
- 5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
- Warzywa z grilla ? brokuły, marchew, cukinia, papryka, bakłażan
- Duszona pierś z indyka
III. Koreczki (np. ser żółty/pleśniowy, ogórek konserwowy, papryka, szynka, ananas, oliwka)
IV. Sałatka owocowa
Składniki:
- ananas
- arbuz
- brzoskwinia
- czarne jagody
- truskawki
- melon
V. Sałatka grecka i tosty z oliwą z oliwek
VI. Kawałki awokado
VII. Grillowane warzywa (np. cukinia, bakłażan)
VIII. Kanapki z białym serkiem i miodem
Napoje : woda, soki owocowe i warzywne
Zasady dotyczące picia alkoholu:
Nie pij, jeśli prowadzisz.
Pomyśl o powrocie do domu, zanim z niego wyjdziesz. Zamów taksówkę lub znajdź niepijącego kierowcę, który odwiezie cię bezpiecznie do domu.
Nie pij, jeśli jesteś niepełnoletni.
W Polsce alkohol mogą kupować i spożywać wyłącznie osoby powyżej 18 roku życia.
Kiedy pijesz, pamiętaj też o jedzeniu.
Jedzenie przed lub podczas picia alkoholu spowalnia jego wchłanianie.
Po każdym drinku wypij szklankę wody.
Alkohol odwadnia organizm, dlatego warto uzupełniać płyny i pić wolniej, pijąc na przemian napoje alkoholowe i bezalkoholowe. To zapewni odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.