Karnawałowe przepisy na dobrą zabawę

Karnawał czas zacząć! Eleganckie bale i roztańczone domówki czekają nas w najbliższych tygodniach. Czy trzeba zrezygnować na ten czas z odchudzania, aby dobrze się bawić? Czy w takiej sytuacji kreacja z początku karnawału będzie na nas pasowała także w lutym? Jak spożywać alkohol, aby miło wspominać zabawę? Oto zestaw kulinarnych przepisów, które pomogą w okresie karnawału utrzymać zbilansowaną dietę, zdrowie i pozytywne nastawienie do zabawy.

Choć nie zawsze o tym pamiętamy, w naszej kulturze to nie Sylwester, a święto Trzech Króli 6 stycznia jest prawdziwym początkiem karnawału. Przez blisko 8 tygodni będziemy celebrować ten czas, szalejąc na parkietach eleganckich balów, imprez klubowych i domówek. Aby zachować na dłużej miłe, karnawałowe wspomnienia należy odpowiednio zadbać nie tylko o wygląd – oryginalny strój i piękny makijaż, ale również o dietę.

Jak pić odpowiedzialnie? Co jeść, żeby uniknąć niechcianego kaca? Oto 3 dopasowane do różnych stylów życia propozycje karnawałowego menu, które pozwolą zminimalizować niepożądane skutki picia alkoholu, a jednocześnie wydłużyć czas zabawy i poprawić naszą kondycję następnego ranka.

 Przygotowania do zabawy karnawałowej warto zacząć od rana i przez cały dzień pamiętać o zbilansowanych posiłkach. Owoce, warzywa, produkty z pełnego ziarna, chude mięso, nabiał ? to prawdziwi sprzymierzeńcy wszystkich fanów dobrej zabawy przed i w trakcie trwania imprezy.

Powinniśmy pilnować, żeby nie odwadniać organizmu i po każdym drinku pić wodę lub sok, a także sięgać jak najczęściej po wartościowe pożywienie: warzywa, owoce, mięso czy ryby – komentuje prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. I dodaje: Każdy z nas może bawić się dobrze przez kilka godzin i zachować świetnie samopoczucie następnego dnia Jeśli jednak zamierzamy pić alkohol w czasie karnawałowej imprezy warto zapomnieć o odchudzaniu , paluszki czy krakersy mogą nie wystarczyć.

ZESTAW DLA ŚPIOCHÓW I ZAPRACOWANYCH

ŚNIADANIE:

  •     2 kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego (średniej wielkości), z margaryną (2 łyżeczki), szynką z indyka i ogórkiem (jeden duży ogórek pokrojony w plasterki)
  •    Filiżanka kawy (czarna lub z mlekiem)
  •     Jabłko

II ŚNIADANIE:

  •   Jogurt bananowy 0,5% (małe opakowanie), müsli bez cukru z suszonymi owocami, np. morela, żurawina (4 łyżki stołowe), woda mineralna niegazowana

OBIAD:

  •    Sałatka z pieczonej wieprzowiny: plaster pieczeni średniej grubości o wielkości 1/3 małego talerza, jeden pomidor średniej wielkości, 8-9 dużych liści sałaty, 4 czubate łyżki kukurydzy, 1/2 papryki średniej wielkości i ok. ? torebki ryżu brązowego (75 g)
  •    Szklanka soku porzeczkowego lub aroniowego

PODWIECZOREK:

  •   Szklanka soku marchwiowego, pomidorowego lub wielowarzywnego

KOLACJA:

  •    Grahamka
  •    Serek kanapkowy biały ze szczypiorkiem
  •    Pokrojona w paseczki papryka

 

ZESTAW DLA WEGETARIAN

ŚNIADANIE:

  •     Pół grejpfruta
  •    Omlet z białek z warzywami (ok. 0,5 paczki mieszanki mrożonych warzyw), z dodatkiem otrąb pszennych (łyżka stołowa), zarodków pszennych (łyżka stołowa), smażony na oleju rzepakowym (łyżeczka)
  •    Szklanka herbaty białej

II ŚNIADANIE:

  •    Owsianka na wodzie, starta marchewka z dodatkiem otrąb pszennych i oliwy z oliwek,
  •    Sok z marchwi, jabłek i owoców tropikalnych

OBIAD:

  •     Mała miseczka zupy warzywnej
  •     Pieczony filet z ryby

Wykonanie:

Dowolnej wielkości filet z ryby przyprawić ziołami i niewielką ilością oleju (1 łyżka) i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 180? C.

  •     Surówka: 1 szklanka kapusty kwaszonej, 2 małe marchewki, sok z cytryny, łyżka oliwy, ulubione przyprawy
  •     Szklanka soku porzeczkowego lub aroniowego

PODWIECZOREK:

  •    Serek wiejski z kiełkami pszenicy

KOLACJA:

  •    Grillowane warzywa z kaszą

Składniki:

5 łyżek kaszy gryczanej (ugotowanej)
warzywa z grilla ? brokuły, marchew, cukinia, papryka, bakłażan
duszona pierś z indyka

  •     Szklanka soku wielowarzywnego

 

ZESTAW DLA LUBIĄCYCH DOBRZE ZJEŚĆ

ŚNIADANIE:

  •    2 – 3 kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego z sałatą i szynką z indyka
  •     Miseczka sałatki z pomidorów i cebulki, skropiona oliwą z oliwek
  •    Szklanka herbaty zielonej

II ŚNIADANIE:

  •    Jogurt z kawałkami owoców 1,5% tłuszczu (opakowanie 150 g bądź 2/3 szklanki) i pomarańcza (średniej wielkości), szklanka wody

OBIAD:

  •     Schab smażony bez panierki z ziemniakami
  •    4 czubate łyżki surówki: posiekana kapusta pekińska, pomidor i czerwona papryka pokrojone w kostkę, pieprz, łyżeczka cukry, sól ziołowa i 2 łyżki oliwy z oliwek
  •    Szklanka wody mineralnej niegazowanej

PODWIECZOREK:

  •   2 kromki razowego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką

KOLACJA:

  •     Sałatka grecka i tosty z oliwą z oliwek

 

PROPOZYCJE WIECZORNYCH, IMPREZOWYCH PRZEKĄSEK:

I.    Sałatka caprese

  •     Ser mozzarella
  •    Pomidory
  •    Świeża lub suszona bazylia

II.    Grillowane warzywa z kaszą

Składniki:

  •     5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
  •     Warzywa z grilla ? brokuły, marchew, cukinia, papryka, bakłażan
  •     Duszona pierś z indyka

III.    Koreczki (np. ser żółty/pleśniowy, ogórek konserwowy, papryka, szynka, ananas, oliwka)

IV.    Sałatka owocowa

Składniki:

  •    ananas
  •     arbuz
  •    brzoskwinia
  •   czarne jagody
  •    truskawki
  •     melon

V.    Sałatka grecka i tosty z oliwą z oliwek
VI.    Kawałki awokado
VII.    Grillowane warzywa (np. cukinia, bakłażan)
VIII.    Kanapki z białym serkiem i miodem

Napoje : woda, soki owocowe i warzywne

Zasady dotyczące picia alkoholu:

Nie pij, jeśli prowadzisz.
Pomyśl o powrocie do domu, zanim z niego wyjdziesz. Zamów taksówkę lub znajdź niepijącego kierowcę, który odwiezie cię bezpiecznie do domu.

Nie pij, jeśli jesteś niepełnoletni.
W Polsce alkohol mogą kupować i spożywać wyłącznie osoby powyżej 18 roku życia.

Kiedy pijesz, pamiętaj też o jedzeniu.
Jedzenie przed lub podczas picia alkoholu spowalnia jego wchłanianie.

Po każdym drinku wypij szklankę wody.
Alkohol odwadnia organizm, dlatego warto uzupełniać płyny i pić wolniej, pijąc na przemian napoje alkoholowe i bezalkoholowe. To zapewni odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (158 głosów, średnia: 4,69 z 5)
loading... zapisuję głos...