Karnawałowe przekąski typu „finger food”

Spis treści:

Poniższe propozycje na karnawałowe przekąski: Roladki z wędzonym łososiem, Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami oraz Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem przedstawił  Rafał Mróz, manager warszawskiej Restauracji 2 Światy

Karnawałowe przekąski typu "finger food"

 

Roladki z wędzonym łososiem

Roladki z wędzonym łososiem 

Składniki:

  • 300g serka śmietankowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 4 duże tortille pszenne
  • 350 g wędzonego łososia
  • koperek i rukola do dekoracji

Sposób wykonania:

Mieszamy serek z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i dużą ilością pieprzu. Masę równomiernie rozsmarowujemy na tortillach. Na wierzchu rozkładamy pokrojonego w cienkie plastry wędzonego łososia. Placki mocno rolujemy, a ich końce odcinamy. Każdy placek owijamy szczelnie w folię spożywczą, mocno ściskając brzegi. Przechowujemy w lodówce, aż przyjdzie pora podania. Przed ułożeniem na talerzu, kroimy rolady po przekątnej na nieduże kawałki, które ozdabiamy koperkiem i rukolą.

Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami

Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 80 g tuńczyka z puszki (50 g po odsączeniu)
  • 4 sardele z puszki (około 15 g)
  • 15 g kaparów
  • 1 łyżka majonezu
  • czarny pieprz

Sposób wykonania:

Tuńczyka, sardele i kapary odsączamy. Ryby i połowę kaparów przekładamy do blendera i rozdrabniamy Powstałą pastę przekładamy do miski. Mieszamy z łyżką majonezu oraz pozostałymi kaparami i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do farszu dodajemy żółtka, mieszamy i nadziewamy masą białka.

Jajka można przygotowywać również z pastą warzywną, grzybami czy orzechami, ale także z serem, mięsem czy rybą. Szczególnie smaczne okazują się, gdy ich nadzienie jest dosyć wyraziste.

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem 

Składniki:

  • 300 g krewetek królewskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 80 ml białego wina
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bagietka

Sposób wykonania:

Do tego dania najlepiej wykorzystać świeże krewetki. Czosnek kroimy na cieniutkie paski, z natki wybieramy połowę listków i siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i oliwę, dodajemy czosnek i natkę. Wrzucamy krewetki, a gdy się zaróżowią, przewracamy je na drugą stronę i podlewamy winem. Dodajemy łyżkę masła i przyprawy. Smażymy, aż nie będzie czuć zapachu alkoholu. Po zdjęciu z ognia, krewetki skrapiamy sokiem z cytryny.

Z bagietki przygotowujemy grzanki – kroimy ją na kromki i przez chwilę podsmażamy na patelni, z której zdjęliśmy krewetki i przelaliśmy większość sosu.

***

fot dań: nadesłane materiały prasowe

Restauracja 2 ŚwiatyWarszawa, ul. Żurawia 22, Tel. 534 325 325, www.2swiaty.eu

Zobacz także:

Łatwa sylwestrowo – karnawałowa przekąska: Terrina z wędzonego łososia

Łatwa sylwestrowo – karnawałowa przekąska: Terrina z wędzonego łososia

Przepis na danie: Terrina z wędzonego łososia – jest autorstwa Jenny Morris i pochodzi z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”  w Polsat Food Network Składniki na danie: Terrina z wędzonego łososia 500g wędzonego łososia 1 szklanka

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (205 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  15 stycznia 2015 10:37

    Ja najbardziej lubię na imprezach, takie fajne, małe, smaczne przekąski.

    Odpowiedz
  2. bbo  15 stycznia 2015 19:45

    Take roladki z łososiem przygotowuje dla mnie mąż 😉

    Odpowiedz
  3. martucha180  15 stycznia 2015 21:44

    Bardzo wykwintne i pięknie podane.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  16 stycznia 2015 10:23

    Wykwintne, a zarazem proste. To jest strzał w 10

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  30 grudnia 2015 19:40

    Wyglądają bardzo apetycznie

    Odpowiedz
  6. efffciaa  6 maja 2016 11:55

    Taka kuchnia i tego typu przekąski kojarzą mi się nieodłącznie z Sylwestrem i balem , na który co roku jeździmy do Mszany w nasze kochane góry – jedno ze zdjęć przedstawia taki sam stół jak na imprezie .

    Odpowiedz
  7. Joanna007  6 maja 2016 23:17

    Wszystkie przepisy mi się podobają a pomysł z roladkami z tuńczyka jest super! Przekąski takie lubię nie tylko w okresie karnawału. Często do filmu przyrządzam talerze łakoci;)

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  20 grudnia 2016 16:19

    Dania są obłędne! A to pierwsze zdjęcie! O rety! Wszystkie te przekąski są takie zachęcające do konsumpcji, że wszystkie bym pochłonęła. Oczywiście stopniowo. Ale żadnej bym nie przepuściła. Zapewne są wyborne w smaku.

    Odpowiedz
  9. Aneta  30 grudnia 2016 14:15

    W tym roku postawię na, między innymi, takie roladki z łososiem i serkiem. To chyba zawsze każdemu smakuje 🙂 Nie łączyłam jeszcze tylko serka z cytryną, ale pewnie to nadrobię 🙂

    Odpowiedz
  10. agasam9  9 stycznia 2022 21:47

    roladka z łososiem wygląda mega apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  11. Nina  13 stycznia 2022 09:52

    Robię w tym roku małe przyjęcie karnawałowe, kilka przekąsek sama zrobię, a resztę będę zamawiać z foodboxblue. Już kilka razy zamawiałam od nich przekąski i zawsze gościom smakowało, więc są sprawdzone 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany