Karnawałowe przekąski typu „finger food”
Spis treści:
Poniższe propozycje na karnawałowe przekąski: Roladki z wędzonym łososiem, Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami oraz Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem przedstawił Rafał Mróz, manager warszawskiej Restauracji 2 Światy.
Roladki z wędzonym łososiem
Składniki:
- 300g serka śmietankowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- duża szczypta czarnego pieprzu
- 4 duże tortille pszenne
- 350 g wędzonego łososia
- koperek i rukola do dekoracji
Sposób wykonania:
Mieszamy serek z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i dużą ilością pieprzu. Masę równomiernie rozsmarowujemy na tortillach. Na wierzchu rozkładamy pokrojonego w cienkie plastry wędzonego łososia. Placki mocno rolujemy, a ich końce odcinamy. Każdy placek owijamy szczelnie w folię spożywczą, mocno ściskając brzegi. Przechowujemy w lodówce, aż przyjdzie pora podania. Przed ułożeniem na talerzu, kroimy rolady po przekątnej na nieduże kawałki, które ozdabiamy koperkiem i rukolą.
Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 80 g tuńczyka z puszki (50 g po odsączeniu)
- 4 sardele z puszki (około 15 g)
- 15 g kaparów
- 1 łyżka majonezu
- czarny pieprz
Sposób wykonania:
Tuńczyka, sardele i kapary odsączamy. Ryby i połowę kaparów przekładamy do blendera i rozdrabniamy Powstałą pastę przekładamy do miski. Mieszamy z łyżką majonezu oraz pozostałymi kaparami i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do farszu dodajemy żółtka, mieszamy i nadziewamy masą białka.
Jajka można przygotowywać również z pastą warzywną, grzybami czy orzechami, ale także z serem, mięsem czy rybą. Szczególnie smaczne okazują się, gdy ich nadzienie jest dosyć wyraziste.
Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem
Składniki:
- 300 g krewetek królewskich
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 80 ml białego wina
- cytryna
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- bagietka
Sposób wykonania:
Do tego dania najlepiej wykorzystać świeże krewetki. Czosnek kroimy na cieniutkie paski, z natki wybieramy połowę listków i siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i oliwę, dodajemy czosnek i natkę. Wrzucamy krewetki, a gdy się zaróżowią, przewracamy je na drugą stronę i podlewamy winem. Dodajemy łyżkę masła i przyprawy. Smażymy, aż nie będzie czuć zapachu alkoholu. Po zdjęciu z ognia, krewetki skrapiamy sokiem z cytryny.
Z bagietki przygotowujemy grzanki – kroimy ją na kromki i przez chwilę podsmażamy na patelni, z której zdjęliśmy krewetki i przelaliśmy większość sosu.
***
fot dań: nadesłane materiały prasowe
Restauracja 2 Światy, Warszawa, ul. Żurawia 22, Tel. 534 325 325, www.2swiaty.eu
Zobacz także: