Karnawałowe menu!
Karnawał w pełni rozpoczęty, startuje zatem sezon na różnego rodzaju domówki. Jest kilka istotnych zasad, których należy przestrzegać przygotowując imprezowe tapas.
Karnawał w pełni rozpoczęty, startuje zatem sezon na różnego rodzaju domówki. Należy pamiętać, że połowa sukcesu podczas takiej imprezy w domu to oczywiście menu, musimy zadbać o każdy szczegół, tak aby naszym gościom niczego nie brakowało. Jest kilka istotnych zasad, których należy przestrzegać przygotowując imprezowe tapas.
Na początek lekkostrawnie i oryginalnie
Jak wiadomo każdy z naszych gości może mieć inne upodobania kulinarne, warto zatem albo przed imprezą wypytać ich o swoje preferencje, albo też przygotować uniwersalny bufet, który z założenia będzie odpowiadał wszystkim uczestnikom imprezy. Należy jednak trzymać się dwóch zasad – ma być lekko i oryginalnie. Lekkostrawne potrawy na imprezie to podstawa zabawy do samego rana, dzięki tego typu posiłkom będziemy mieć pewność, że nic nie zaszkodzi naszym gościom. Oryginalne dania przykują oko i wprowadzą wszystkich w podziw, każdy przecież uwielbia jeść to co pięknie wygląda. Z założenia jemy oczami!
Niezawodne opcje
W każdym karnawałowym menu powinno być kilka tak zwanych pewniaków, czyli dań, które nigdy nas nie zawiodły i z pewnością każdemu będą smakować. Tutaj także istotną rolę odgrywa forma podania, ilość, a także kształty cieszące oko. Jednym z takich ciekawych dań są np. potrawy z makaronu. Pole to eksperymentowania jest tu naprawdę szerokie. „Makaronowych kształtów jest cała masa, każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki temu, ze w dzisiejszych czasach mamy do wyboru gwiazdki, rurki, świderki, pierożki i wiele, wiele innych kształtów pomysłów na makaronowe dania jest tysiące. Osobiście podczas karnawału stawiam przede wszystkim na makaronowe sałatki – tradycyjne, sprawdzone potrawy, które z pewnością będą smakowały gościom” – mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzki Makaron. Poza sprawdzonymi daniami na zimno, które nasycą naszych gości podczas imprezy nie możemy zapomnieć o ciepłym posiłku. Powinniśmy zadbać aby nasi goście otrzymali przynajmniej jedno danie na gorąco. Tutaj stawiamy na zupy, które w szybki sposób możemy podgrzać. Dobrą alternatywą będą także zapiekanki zarówno te makaronowe jak i np. z ziemniakami i warzywami.
Karnawałowe propozycje
Makaron pierożek z brokułami
Składniki:
- 200 g Makaron Międzybrodzki Pierożek
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 brokuł
- 4 pomidorki koktajlowe
- 100 g sera feta (albo inny kozi)
- 2 łyżki prażonego słonecznika
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotować makaron w posolonej wodzie – najlepiej aby był al dente. Odcedzić, dodać olej, wymieszać i poczekać aż wystygnie. Podzielony na różyczki brokuł ugotować we wrzątku. Zalać zimną wodą i ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać brokuł i smażyć przez 4 minuty. Uwaga, żeby się nie przypalił. Na koniec dodać makaron i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Sałatkę układamy piętrami. Na samym dnie salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę pomidorki. Następnie dodajemy ser feta i makaron z brokułami. Całość posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.
Pierożek a’la lasagne
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
- Łopatka wieprzowa – ½ kg
- Cebula – 2 szt.
- Czosnek – 5 ząbków
- Pomidory pelati– 2 małe puszki
- Olej – 3 łyżki
- Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy i hartujemy makaron. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy zmielone na maszynce mięso, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Całość dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i połączyć z makaronem. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku.
Zupa dyniowa z kaparami, płatkami chili i makaronem
Składniki:
- Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
- dynia – ok. 1 ½ kg
- cebula – 2 średnie szt.
- kapary z zalewy – 1 łyżka
- płatki chili – ¼ łyżeczki
- olej – 3 łyżki
- słodka śmietanka – 100ml
- woda
- sól do smaku
Wykonanie:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chili, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.