Karnawałowe finger food w wersji roślinnej – wypróbuj te przepisy!

Karnawał to czas, kiedy częściej spotykamy się ze znajomymi. Wyprawiając domówki lub będąc gościem, warto przygotować coś pysznego dla współtowarzyszy lub swoich gości. Oto pomysły na pyszne i sprawdzone dania, które szybko możemy przygotować we własnej kuchni!

Jeśli nie lubisz spędzać czasu w kuchni, to najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie finger food. Takie przekąski robi się niesamowicie szybko i są proste w wykonaniu. Do tego sycące i pyszne!

Fot. mat. nadesłane

Sposób na szybkie i idealne dania imprezowe? Finger food w wersji roślinnej!

Finger food to jedzenie, które można jeść bez użycia sztućców, przy użyciu tylko palców. Są to przekąski lub dania, które są przygotowywane w taki sposób, aby można je było łatwo i wygodnie przenosić i jeść jednym palcem. Finger food jest często serwowane na przyjęciach, przyjęciach weselnych, bankietach, a także na przyjęciach typu „cocktail party”. Ten sposób podawania dań ma wiele zalet. Przede wszystkim, podawane są one na zimno, co oznacza, że gospodarze przyjęcia mogą spędzać czas razem z gośćmi, zamiast odgrzewać posiłki w kuchni. Przygotowywane są wcześniej i o ile zaplanujemy odpowiednią ilość, nie będziemy musieli przygotowywać kolejnych porcji.

Wrapy z roślinnymi pulpetami i jogurtowym sosem harissa

Fot. mat. nadesłane

Składniki (na 4 wrapy):

· roślinne klopsiki z czerwoną cebulą i tymiankiem OneDayMore – 180 g (1 opakowanie)
· tortille pełnoziarniste – 4 szt.
· czerwona kapusta – 350 g
· mała czerwona cebula – 1 szt.
· czerwone jabłko – 1 szt.
· jogurt naturalny lub wegański w stylu naturalnym – 4 łyżki
· natka pietruszki – ½ pęczka
· cytryna – ½ szt.
· pasta harissa – 3 łyżeczki (lub mieszanka przypraw harrisa)
· oliwa
· pieprz czarny mielony
· sól

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i cebulę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plastry i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ponownie mieszamy.
  2. Do osobnej miseczki przekładamy jogurt, dodajemy pastę harrisa (lub mieszankę przypraw harrisa) i łączymy ze sobą.
  3. Pulpeciki podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  4. Na każdą tortillę nakładamy porcję sałatki z czerwonej kapusty. Na warstwie sałatki układamy podsmażone pulpeciki. Wrapy zwijamy, zamykając farsz w środku. Podajemy z sosem z jogurtu i harissy.

Roślinna pasta z à la tuńczyk

Fot. mat. nadesłane

Składniki:

· roślinne kawałki o smaku tuńczyka OneDayMore – 180 g (1 opakowanie)
· ugotowana czerwona fasola – 2-3 łyżki
· kapary – 1 łyżka
· majonez tradycyjny lub wegański – 1 łyżka
· jogurt grecki lub wegański – 3 łyżki
· małe czerwone cebule – 2 szt.
· małe ogórki kiszone – 2 szt.
· musztarda – 1 łyżka
· oliwa – 1 łyżka
· pieprz czarny mielony
· sól

Do dekoracji:

· świeży szczypiorek – 1 pęczek
· kapary – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i kapary siekamy, a ogórki kroimy w drobną kostkę. Roślinne kawałki o smaku tuńczyka przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca.
  2. Dodajemy posiekane cebulę i kapary, ugotowaną fasolę, pokrojone ogórki, majonez, jogurt, musztardę, oliwę oraz przyprawy: pieprz i opcjonalnie sól. Mieszamy.
  3. Pastę dekorujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i kaparami. Można podać ją z ulubionym pieczywem.

Dania te są proste do wykonania dla każdego, również osób bez większego doświadczenia w kuchni, a co ważne – są pyszne i podbiją serca zarówno wegetarian, jak i osób jedzących mięso!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (48 głosów, średnia: 4,88 z 5)
loading... zapisuję głos...