Karnawał – Królestwo smaków na zimowym stole

W Nowym Roku wszyscy życzymy sobie szczęścia i licznych powodów do radości. Kalendarz wychodzi naprzeciw naszym oczekiwaniom, zaraz na początku roku zapraszając na karnawał – czas tanecznych zabaw i radosnych spotkań z najbliższymi.

Szynka w orzechach

Warto korzystać z tego niezwykłego czasu, tym bardziej że karnawał w tym roku mamy wyjątkowo krótki. Już 13 lutego przypada Środa Popielcowa, która tradycyjnie rozpoczyna okres Wielkiego Postu. By w pełni nacieszyć się karnawałem, nie można zapomnieć o pysznościach, które podamy wtedy na stół. Jaki poczęstunek przygotować na czas zimowych zabaw? Radzą kucharze Knorr.

 

Pożegnanie mięsa

Według jednej z teorii słowo karnawał pochodzi od łacińskich słów carne – „mięso” oraz vale – „bywaj”, „żegnaj” i oznacza pożegnanie z mięsem. W myśl tej koncepcji należy nacieszyć się mięsnymi potrawami przed nastaniem Wielkiego Postu. Czemu zatem nie pokusić się o podtrzymanie tradycji i w karnawale 2013 nie dać pierwszeństwa mięsnym smakołykom? Kucharze Knorr polecają m.in. Szynkę w orzechach. Uznanie wśród gości i domowników gwarantowane – to aromatyczne mięso, łatwe w przygotowaniu, jest niezwykle wykwintne, jeśli chodzi o wygląd i smak. Ozdobą stołu będą również wszelkiego rodzaju roladki, np. Roladki wołowe w sosie pomarańczowym, Roladki z piersi z indyka lub Roladki z indyka po hawajsku.

Mięso może być również składnikiem pysznych sałatek. Gości lubujących się w pikantniejszej kuchni oczaruje Sałatka meksykańska z kurczakiem, Sałatka z wołowiny po tajsku lub Sałatka z pikantną cielęciną, pomidorami i ogórkami. Tym, którzy lubią łączyć mięso z nutką słodyczy, kucharze Knorr proponują Sałatkę z kurczakiem miodowo-pomarańczowym lub Sałatkę z indyka na słodko. Oto szczegółowe przepisy:

 

Tańce, hulanki, przekąski

Nie od dziś wiadomo, że na przyjęciach najszybciej z talerza znikają wszelkie przekąski. Kusząco wyglądają, jeszcze lepiej smakują. Są wręcz wskazane między jednym a drugim popisem na parkiecie. Kucharze Knorr proponują szaszłyki – szybkie i łatwe w przygotowaniu, stwarzają liczne możliwości zabawy połączeniami smakowymi. Możemy przygotować Szaszłyki z marynowanych warzyw z kurczakiem, kawałki kurczaka zestawić z brzoskwiniami, a amatorom owoców morza podać Kokosowe szaszłyki z krewetek.

Mini kanapka klubowa

Dobrym pomysłem jest również przygotowanie Mini kanapek klubowych. Ładnie podane, pokrojone na małe trójkąty i zgrabnie nabite na wykałaczkę mają szansę stać się najbardziej rozchwytywanym smakołykiem wieczoru. Gdy natomiast stwierdzimy, że budżet karnawałowej imprezy jest już przekroczony, a na stole wciąż jeszcze czegoś brakuje, warto przychylnym okiem spojrzeć na… ziemniaka. On nigdy nie wyjdzie z mody, a kucharze Knorr mają kilka zupełnie świeżych pomysłów na jego wykorzystanie. Można przygotować Faszerowane łódeczki z ziemniaków, Pieczone ziemniaki z dipem z awokado albo ostatecznie zjednać sobie przychylność gości Nadziewanymi skorupkami ziemniaków. Warto zatem skorzystać z poniższych receptur:

 

Król i królowa balu

Przekąski nie mogą obyć się bez odpowiednio dobranych dipów. W ostatnim czasie te sosy na bazie jogurtu lub śmietany robią wielką karierę na naszych stołach i zniewalają podniebienia coraz to ciekawszymi kompozycjami. Oto kilka propozycji, poczynając od uwielbianego przez wszystkich dipu czosnkowego, a skończywszy na sosie o smaku miętowym.

Sałatka lazurowa z krewetką

Zgodnie z karnawałową tradycją obraliśmy już króla kulinarnego balu. Która potrawa natomiast zasłużyła na miano królowej? Nieodmiennie i niezawodnie – sałatka! Z owocami morza, z suszonymi pomidorami, z łososiem – możliwości są ogromne, sukces gwarantowany. Aby wyjść naprzeciw tym, którzy szukają nowych inspiracji w przyrządzaniu sałatek, oto kilka rad kucharzy Knorr, jak uczynić je jeszcze bardziej smacznymi i atrakcyjnymi. Na pewno warto odważnie eksperymentować ze świeżymi ziołami, takimi jak koper, natka pietruszki i szczypiorek. Także dodanie grzanek do znanej i lubianej sałatki może wzmocnić jej walory smakowe. Nie zapominajmy też o owocach, np. mango, jabłku czy ananasie, które świetnie pasują do sałatek, nie tylko tych na słodko. Jeśli używamy w sałatkach owoców, musimy jedynie pamiętać, by sos sałatkowy miał w sobie nutkę kwaskowatości – to dla zbalansowania słodyczy. Doskonałym urozmaiceniem karnawałowego stołu, a jednocześnie szczyptą lata pośród mroźnej aury, będzie Sałatka lazurowa z krewetkami albo Sałatka Farfalle z suszonymi pomidorami. Zatem do dzieła!

www.przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...