Karmelowe torciki z bakaliowym kremem – na Dzień Matki

torciki-na-dzien-matkiSkładniki:

1  opakowanie Ciasta Krówka 530 g Delecta

Do ciasta:
3 jaja
50 ml wody
50 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Do kremu:
450 ml mleka
100 g masła lub margaryny
30 g pokrojonych orzechów włoskich
40 g pokrojonych suszonych owoców (żurawiny, moreli)

Do polewy:
50 g margaryny
2 łyżki mleka

Do dekoracji:
połówki lub pokrojone orzechy włoskie
rodzynki (namoczone w rumie)
starta gorzka lub biała czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto na karmelowe torciki :

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C bez termoobiegu. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4–5 min. Pod koniec miksowania dodaj 50 g orzechów, wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze. Wstaw do nagrzanego do temp. 180⁰C piekarnika i piecz kolejno przez 10–15 min. Wystudź. Wykrawaj z ciasta foremkami dowolne kształty (pamiętaj, aby wyciąć każdy kształt podwójnie).

Krem:

Pozostałe skrawki ciasta rozkrusz, dodaj 30 g orzechów i upraż na suchej patelni (ok. 8 min). Wystudź.

Zawartość torebki z  kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min.), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując. Do kremu dodaj uprażone okruchy ciasta z orzechami i suszone owoce, wymieszaj.

Składanie torcików: weź dwa ciastka o tym samym kształcie. Jedno z nich grubo posmaruj kremem (ok. 1 łyżka kremu), przykryj drugim, brzegi kremu wyrównaj nożem. Czynność tę powtarzaj do wykończenia ciastek i kremu.

Polewa:

W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem. Zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 4 minuty, ciągle mieszając. Płynną polewę rozprowadź na każdym torciku, udekoruj według uznania orzechami, rodzynkami lub startą czekoladą.

Torciki idealnie smakują schłodzone (ok. 1 godz.).

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (187 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  23 maja 2014 12:47

    Trochę roboty jest… ale chyba warto!

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  23 maja 2014 20:44

    Martucha180 to kiedy robimy?:-)

    Odpowiedz
  3. as_sa  23 maja 2014 20:52

    Wygląda obłędnie 😉

    Odpowiedz
  4. bbo  23 maja 2014 21:19

    Dzieci mi słodkiego buziaka, a ja im słodką babeczkę 😀

    Odpowiedz
  5. Iwona Pisarek  18 marca 2015 19:19

    Trzeba wypróbować

    Odpowiedz
  6. Sylwia  31 marca 2015 11:11

    pyszne cudeńko

    Odpowiedz
  7. scrabble  13 kwietnia 2015 18:34

    😀 a to dobre, wystarczy wyciąć i od razu pięknie się prezentuje.

    Odpowiedz
  8. Aneta  3 lipca 2015 12:49

    Pyszności!

    Odpowiedz
  9. Emotikonka  29 lipca 2015 12:11

    Robiłam wielokrotnie karpatkę z tej serii. za każdym razem wychodziła idealna.

    Odpowiedz
  10. Marlena  11 sierpnia 2015 22:00

    Krówka przepyszna 🙂

    Odpowiedz
  11. efffciaa  14 maja 2016 16:41

    Świetny przepis , bardzo mi smakują ciasta krówkowe i karmelowe , z cała pewnością wypróbuję ten przepis chociaż wygląda na czasochłonny – zwłaszcza wycinanie torcików .

    Odpowiedz
  12. luna341  20 sierpnia 2016 22:13

    Raj dla podniebienia

    Odpowiedz
  13. malgosia  10 października 2016 09:07

    Pyszota☺

    Odpowiedz
  14. jaboris  11 listopada 2016 18:11

    Wyglądają cudownie.

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  28 grudnia 2016 17:58

    Śliczniutkie te mini torciki.

    Odpowiedz
  16. xtina120  2 lutego 2017 00:16

    O żeby wyszły takie jak na zdjęciu 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany