Karmelizowana wołowina z marchewką pomarańczową
Składniki na danie: Karmelizowana wołowina z marchewką pomarańczową
- 0,5 kg pręgi wołowej
- 10 g słodkiej papryki
- 10 g cukru
- 1 piwo ciemne
- 1 szt. chili
- 3 g majeranku
- 1 szt. anyżu
- 3 liście laurowe
- Laska cynamonu
- 0,5 l wody
- 80 ml sosu sojowo-grzybowego
- 50 ml oleju
Marchew w pomarańczy
- 4 marchewki
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 20 g masła
- świeża kolendra
Wykonanie:
Pokrojone mięso przesmaż na oleju, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i zalej piwem gotuj około 80 minut pod przykryciem. Powstały wywar przecedź, zredukuj, dodaj mięso. Umytą marchew przesmaż na 1/2 masła i zalej sokiem pomarańczowym, gotuj na małym ogniu. Drugą część masła dodaj po ugotowaniu marchewki – masło musi być zimne.
Do dekoracji użyj świeżej kolendry.
Autorem tego dania jest szef kuchni Darek Kuźniak
Komentarze
Ta wołowina wygląda trochę jak wątróbka, a nie przepadam 😉
mi też przypomina wątróbkę 😛
Też mam skojarzenia z wątróbką, a tej nie znoszę – choć sto razy próbowałam, bo wiem, że jest zdrowa. Nie dało rady 🙂
wygląda dosyć dziwnie 😛
Wygląda dziwnie bo karmelizowana w piwie a ja wątróbkę uwielbiam z cebulką i jabłuszkiem kiedyś też nie lubiłam jak mama robiła a ja teraz robię w jajku i mące i z dodatkami i jest pyszna
Kolorystycznie… zniechęca.
Nie przepadam za wołowiną
Trochę zbyt ciemna dla mnie i wygląda przez to mniej apetycznie