Karmelizowana wołowina z marchewką pomarańczową

Karmelizowana-wołowina-z-marchewką-pomarańczową

Składniki na danie: Karmelizowana wołowina z marchewką pomarańczową

  • 0,5 kg pręgi wołowej
  • 10 g słodkiej papryki
  • 10 g cukru
  • 1 piwo ciemne
  • 1 szt. chili
  • 3 g majeranku
  • 1 szt. anyżu
  • 3 liście laurowe
  • Laska cynamonu
  • 0,5 l wody
  • 80 ml sosu sojowo-grzybowego
  • 50 ml oleju

Marchew w pomarańczy

  • 4 marchewki
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 20 g masła
  • świeża kolendra

 

Wykonanie:

Pokrojone mięso przesmaż na oleju, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i zalej piwem gotuj około 80 minut pod przykryciem. Powstały wywar przecedź, zredukuj, dodaj mięso. Umytą marchew przesmaż na 1/2 masła i zalej sokiem pomarańczowym, gotuj na małym ogniu. Drugą część masła dodaj po ugotowaniu marchewki – masło musi być zimne.

Do dekoracji użyj świeżej kolendry.

Autorem tego dania jest szef kuchni Darek Kuźniak

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (166 głosów, średnia: 4,39 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  13 stycznia 2016 15:20

    Ta wołowina wygląda trochę jak wątróbka, a nie przepadam 😉

    Odpowiedz
    • Ewelina  13 stycznia 2016 15:27

      mi też przypomina wątróbkę 😛

      Odpowiedz
    • Żanett  13 stycznia 2016 17:01

      Też mam skojarzenia z wątróbką, a tej nie znoszę – choć sto razy próbowałam, bo wiem, że jest zdrowa. Nie dało rady 🙂

      Odpowiedz
  2. Ewelina  13 stycznia 2016 15:26

    wygląda dosyć dziwnie 😛

    Odpowiedz
  3. Jaworka  13 stycznia 2016 17:29

    Wygląda dziwnie bo karmelizowana w piwie a ja wątróbkę uwielbiam z cebulką i jabłuszkiem kiedyś też nie lubiłam jak mama robiła a ja teraz robię w jajku i mące i z dodatkami i jest pyszna

    Odpowiedz
  4. bbo  13 stycznia 2016 20:57

    Kolorystycznie… zniechęca.

    Odpowiedz
  5. Patriszia  17 stycznia 2016 17:33

    Nie przepadam za wołowiną

    Odpowiedz
  6. blogujemytestujemy  16 czerwca 2016 16:34

    Trochę zbyt ciemna dla mnie i wygląda przez to mniej apetycznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany