Karmelizowana wołowina z marchewką pomarańczową

Karmelizowana-wołowina-z-marchewką-pomarańczową

Składniki na danie: Karmelizowana wołowina z marchewką pomarańczową

  • 0,5 kg pręgi wołowej
  • 10 g słodkiej papryki
  • 10 g cukru
  • 1 piwo ciemne
  • 1 szt. chili
  • 3 g majeranku
  • 1 szt. anyżu
  • 3 liście laurowe
  • Laska cynamonu
  • 0,5 l wody
  • 80 ml sosu sojowo-grzybowego
  • 50 ml oleju

Marchew w pomarańczy

  • 4 marchewki
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 20 g masła
  • świeża kolendra

 

Wykonanie:

Pokrojone mięso przesmaż na oleju, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i zalej piwem gotuj około 80 minut pod przykryciem. Powstały wywar przecedź, zredukuj, dodaj mięso. Umytą marchew przesmaż na 1/2 masła i zalej sokiem pomarańczowym, gotuj na małym ogniu. Drugą część masła dodaj po ugotowaniu marchewki – masło musi być zimne.

Do dekoracji użyj świeżej kolendry.

Autorem tego dania jest szef kuchni Darek Kuźniak

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (189 głosów, średnia: 4,37 z 5)
loading... zapisuję głos...