Karkówkowe steki z leśnymi grzybami

Karkowkowe-steki-z-lesnymi-grzybami

Leśne grzyby – ten cenny składnik wielu dań warto zebrać własnoręcznie. Z pewnością będzie to ekonomiczne rozwiązanie. Jesienią sprawdź więc gdzie na grzyby warto pojechać, by zebrać pełne wiadra leśnych grzybów.

 Karkówkowe steki z leśnymi grzybami

Czas przygotowania: godzina

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki:

– 600 g karkówki (możesz użyć innego mięsa, np. piersi z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej),

– Esencja do sosu pieczeniowego Knorr,

– 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr,

– 8 suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki),

– gałązka świeżego rozmarynu,

– 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie pokrój je w paski. Wywar pozostaw.
  2. Osuszone mięso potraktuj Przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej ze stron. Przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w 180 stopniach.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj grzyby, rozmaryn i Esencję, dzięki której sos będzie gęsty i aromatyczny. Sos gotuj przez około 3 minuty. Upieczoną  karkówkę podawaj z sosem i kaszą.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (168 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...