Karkówkowe steki z leśnymi grzybami
Leśne grzyby – ten cenny składnik wielu dań warto zebrać własnoręcznie. Z pewnością będzie to ekonomiczne rozwiązanie. Jesienią sprawdź więc gdzie na grzyby warto pojechać, by zebrać pełne wiadra leśnych grzybów.
Karkówkowe steki z leśnymi grzybami
Czas przygotowania: godzina
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 600 g karkówki (możesz użyć innego mięsa, np. piersi z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej),
– Esencja do sosu pieczeniowego Knorr,
– 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr,
– 8 suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki),
– gałązka świeżego rozmarynu,
– 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie pokrój je w paski. Wywar pozostaw.
- Osuszone mięso potraktuj Przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej ze stron. Przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w 180 stopniach.
- Na rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj grzyby, rozmaryn i Esencję, dzięki której sos będzie gęsty i aromatyczny. Sos gotuj przez około 3 minuty. Upieczoną karkówkę podawaj z sosem i kaszą.