Karkówka wieprzowa marynowana w piwie ciemnym
Składniki na danie: Karkówka wieprzowa marynowana w piwie ciemnym
- 800 g karkówki
- 330 ml ciemnego piwa
- 100 ml ketchupu pikantnego
- 1 opak. Przyprawy do grilla Knorr
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki Ramy (smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny)
- 3 goździki
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 czerwona cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj steki z karkówki: w tym celu pokrój mięso w plastry o grubości ok. centymetra. W razie konieczności możesz je przekroić na pół.
- 3 łyżki Ramy przełóż do garnka i podgrzej, zarumień na niej czosnek i cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy i po chwili smażenia dosyp do wszystkiego brązowy cukier. Gdy cukier zmieni konsystencję w karmel, dolej do niego piwo i wsyp Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie wzbogaci smak mięsa.
- Kiedy piwo wyparuje, dodaj do garnka keczup i gotuj dalej pod przykryciem ok 1-2 minuty. Tak przygotowaną marynatę odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia.
- Zimną marynatą zalej pokrojone wcześniej mięso i odstaw na co najmniej pół doby do lodówki.
- Steki z karkówki przełóż na aluminiowe tacki i na nich grilluj je przez około 20 minut w średniej temperaturze. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli grillowanie odbywać się będzie pod przykryciem.
- Mięso obracaj i grilluj do miękkości. Karmelizowana glazura na jego powierzchni jest sygnałem, że karkówka jest gotowa do spożycia.
Komentarze
tak przyrządzonej jeszcze nie jadłam
Nie moje smaki, ale innym życzę smacznego
Robię podobnie..pychotka
Czy to nie ma gorzkiego posmaku?
Ciekawy przepis 🙂