Karkówka wieprzowa marynowana w piwie ciemnym
Składniki na danie: Karkówka wieprzowa marynowana w piwie ciemnym
- 800 g karkówki
- 330 ml ciemnego piwa
- 100 ml ketchupu pikantnego
- 1 opak. Przyprawy do grilla Knorr
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki Ramy (smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny)
- 3 goździki
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 czerwona cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj steki z karkówki: w tym celu pokrój mięso w plastry o grubości ok. centymetra. W razie konieczności możesz je przekroić na pół.
- 3 łyżki Ramy przełóż do garnka i podgrzej, zarumień na niej czosnek i cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy i po chwili smażenia dosyp do wszystkiego brązowy cukier. Gdy cukier zmieni konsystencję w karmel, dolej do niego piwo i wsyp Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie wzbogaci smak mięsa.
- Kiedy piwo wyparuje, dodaj do garnka keczup i gotuj dalej pod przykryciem ok 1-2 minuty. Tak przygotowaną marynatę odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia.
- Zimną marynatą zalej pokrojone wcześniej mięso i odstaw na co najmniej pół doby do lodówki.
- Steki z karkówki przełóż na aluminiowe tacki i na nich grilluj je przez około 20 minut w średniej temperaturze. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli grillowanie odbywać się będzie pod przykryciem.
- Mięso obracaj i grilluj do miękkości. Karmelizowana glazura na jego powierzchni jest sygnałem, że karkówka jest gotowa do spożycia.