Karkówka w morelowo – sezamowej glazurze z morelowo – migdałowymi kieszonkami

Karkówka w morelowo – sezamowej glazurze

Przepis na danie: Karkówka w morelowo – sezamowej glazurze z morelowo – migdałowymi kieszonkami – jest autorstwa Jenny Morris i pochodzi z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”  Polsat Food Network

Składniki na danie: Karkówka w morelowo – sezamowej glazurze z morelowo – migdałowymi kieszonkami

  • 2-3 kg peklowanej karkówki bez kości/ baleronu
  • 2 świeże liście laurowe
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 goździków
  • 6 ząbków czosnku

Glazura

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa posiekanego, świeżego czosnku
  • 3/4 szklanki cienko pokrojonych, suszonych moreli
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu
  • 1,5 szklanki soku morelowego lub pomarańczowego
  • 1/2 szklanki dżemu morelowego
  • sól i czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)

Syrop:

  • szklanka wody
  • szklanka soku morelowego
  • szklanka białego cukru
  • 3 goździki
  • laska cynamonu
  • 20 suszonych moreli
  • 20 migdałów

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C
  2. Peklowane mięso umieść w garnku. Dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty i goździki.
  3. Gotuj mięso przez 20 minut na każde 450 gram. Kiedy stanie się miękkie, zdejmij je z ognia (staraj się gotować na wolnym ogniu).
  4. Pozwól mięsu wystygnąć. Zdejmij z niego skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, która sprawi, że mięso będzie później soczyste.

Glazura

  1. Rozgrzej oliwę w małym rondelku, dodaj imbir i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
  2. Dodaj morele, brązowy cukier i gotuj mieszając kolejną minutę.
  3. Dodaj sos sojowy, miód, sok, dżem, dopraw solą z pieprzem i gotuj, aż syrop stanie się płynny.
  4. Odstaw z ognia i (opcjonalnie) dodaj łyżeczkę oleju sezamowego.

Wskazówka: Jeśli syrop zrobi się za gęsty, dodaj troszkę zimnej wody.

Glazurowanie

  1. Wyłóż formę do pieczenia folią i umieść na niej mięso. Porób na mięsie nacięcia w kształcie rombu i natrzyj je musztardą oraz polej połową marynaty.
  2. Wsadź mięso do nagrzanego piekarnika i cały czas obserwuj. Kiedy zacznie bąblować, wyjmij z piekarnika i polej marynatą, która spłynęła na dół. Poczekaj aż znowu pojawią się bąble i polej tym co spłynęło.
  3. Pozostałą marynatę wymieszaj z suszonymi owocami i polej nią jeszcze raz mięso. Piecz do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.
  4. Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć, zanim je podasz.

Przybranie z moreli nadziewanych migdałami

  1. By zrobić syrop: wlej wodę, sok, cukier i przyprawy do garnuszka, podgotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. Nadziej morele migdałami.
  3. Zmniejsz ogień i wrzuć morele do syropu. Nie pozwól, by syrop zbytnio zgęstniał, bo morele stwardnieją.
  4. Wyłóż mięso na talerz i udekoruj morelami.

Wskazówka: Jeśli nie chcesz robić tak wymyślnego przybrania, wystarczy, że przed pieczeniem posmarujesz mięso grubą warstwą musztardy, lekko posypiesz brązowym cukrem i nałożysz cienką warstwę miodu. Pamiętaj, żeby pilnować mięsa i wyjąć je z piekarnika, kiedy zacznie bąblować.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (225 głosów, średnia: 4,50 z 5)
loading... zapisuję głos...