Karkówka w morelowo – sezamowej glazurze z morelowo – migdałowymi kieszonkami
Przepis na danie: Karkówka w morelowo – sezamowej glazurze z morelowo – migdałowymi kieszonkami – jest autorstwa Jenny Morris i pochodzi z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” w Polsat Food Network
Składniki na danie: Karkówka w morelowo – sezamowej glazurze z morelowo – migdałowymi kieszonkami
- 2-3 kg peklowanej karkówki bez kości/ baleronu
- 2 świeże liście laurowe
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 6 goździków
- 6 ząbków czosnku
Glazura
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa posiekanego, świeżego czosnku
- 3/4 szklanki cienko pokrojonych, suszonych moreli
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa płynnego miodu
- 1,5 szklanki soku morelowego lub pomarańczowego
- 1/2 szklanki dżemu morelowego
- sól i czarny pieprz
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
Syrop:
- szklanka wody
- szklanka soku morelowego
- szklanka białego cukru
- 3 goździki
- laska cynamonu
- 20 suszonych moreli
- 20 migdałów
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C
- Peklowane mięso umieść w garnku. Dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty i goździki.
- Gotuj mięso przez 20 minut na każde 450 gram. Kiedy stanie się miękkie, zdejmij je z ognia (staraj się gotować na wolnym ogniu).
- Pozwól mięsu wystygnąć. Zdejmij z niego skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, która sprawi, że mięso będzie później soczyste.
Glazura
- Rozgrzej oliwę w małym rondelku, dodaj imbir i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
- Dodaj morele, brązowy cukier i gotuj mieszając kolejną minutę.
- Dodaj sos sojowy, miód, sok, dżem, dopraw solą z pieprzem i gotuj, aż syrop stanie się płynny.
- Odstaw z ognia i (opcjonalnie) dodaj łyżeczkę oleju sezamowego.
Wskazówka: Jeśli syrop zrobi się za gęsty, dodaj troszkę zimnej wody.
Glazurowanie
- Wyłóż formę do pieczenia folią i umieść na niej mięso. Porób na mięsie nacięcia w kształcie rombu i natrzyj je musztardą oraz polej połową marynaty.
- Wsadź mięso do nagrzanego piekarnika i cały czas obserwuj. Kiedy zacznie bąblować, wyjmij z piekarnika i polej marynatą, która spłynęła na dół. Poczekaj aż znowu pojawią się bąble i polej tym co spłynęło.
- Pozostałą marynatę wymieszaj z suszonymi owocami i polej nią jeszcze raz mięso. Piecz do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.
- Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć, zanim je podasz.
Przybranie z moreli nadziewanych migdałami
- By zrobić syrop: wlej wodę, sok, cukier i przyprawy do garnuszka, podgotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Nadziej morele migdałami.
- Zmniejsz ogień i wrzuć morele do syropu. Nie pozwól, by syrop zbytnio zgęstniał, bo morele stwardnieją.
- Wyłóż mięso na talerz i udekoruj morelami.
Wskazówka: Jeśli nie chcesz robić tak wymyślnego przybrania, wystarczy, że przed pieczeniem posmarujesz mięso grubą warstwą musztardy, lekko posypiesz brązowym cukrem i nałożysz cienką warstwę miodu. Pamiętaj, żeby pilnować mięsa i wyjąć je z piekarnika, kiedy zacznie bąblować.