Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym

Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym to łatwe danie obiadowe. Sos rozmarynowy doda soczystej karkówce finezyjnego smaku. Wypróbuj ten przepis, jesli jesteś miłośnikiem wieprzowiny zaś wołowe domowe burgery  nie sa twoim ulubionym przysmakiem.

pieczona_karkowka_w_sosie_rozmarynowym

Składniki na danie: Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym

  • – schab karkowy – 1,5 kg
  • – Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 szt.
  • – Przyprawa do mięs Knorr – 3 łyżki
  • – rozmaryn świeży – 2 gałązki
  • – czosnek – 5 ząbków
  • – olej roślinny – 130 ml
  • – musztarda francuska – 3 łyżki
  • – cebula szalotka, mała – 1 szt.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.
  2. Przygotuj aromatyczną marynatę do mięsa – Przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
  3. Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok – posłuży do przygotowania sosu.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem

Zobacz także:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  12 maja 2016 12:03

    Nie wiem, czy lubię rozmaryn, ale taką karkóweczkę – jak najbardziej 😉 Jednak najlepsza jest ta z grilla – od razu ma inny smak, no i zazwyczaj spożywana jest w doborowym towarzystwie 😉

    Odpowiedz
  2. Wusia  12 maja 2016 17:42

    Wygląda przepięknie i smakowicie.Często piekę karkówkę i to z różnymi dodatkami i w różnych marynatach.To doskonałe mięso i na ciepło i jako wędlina na chleb.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  12 maja 2016 21:31

    Jaka smaczna karkoweczka . Moje ulubione mięsko. A że ulubione to mam na jej przyrządzenie milion różnych przepisów . Tego nie mam ale bardzo chętnie wypróbuję.

    Odpowiedz
  4. Jaworka  12 maja 2016 22:06

    Robię często karkówkę w różnych marynatach ale z w ten sposób jeszcze nie robiłam a przepis bardzo łatwy i mięsko musi potem nieźle smakować z pieczonymi ziemniaczkami

    Odpowiedz
  5. xtina120  12 maja 2016 23:06

    Ooooo zawsze zobaczę coś takiego jak jestem głodna….wygląda przepysznie;) idealna na niedzielny obiad.

    Odpowiedz
    • Ewelina  23 maja 2016 21:39

      ooo tak! 🙂

      Odpowiedz
  6. Klaudiaa  13 maja 2016 08:13

    Chyba nie za bardzo przepadam za rozmarynem jako przyprawa, ale trzeba próbować wszystkiego.
    Mam nadzieję, że smakuje dokładnie tak samo jak wygląda. Normalnie aż ślinka cieknie.

    Odpowiedz
  7. nungal  2 listopada 2016 09:23

    Bardzo ładnie podane 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany