Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym
Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym to łatwe danie obiadowe. Sos rozmarynowy doda soczystej karkówce finezyjnego smaku. Wypróbuj ten przepis, jesli jesteś miłośnikiem wieprzowiny zaś wołowe domowe burgery nie sa twoim ulubionym przysmakiem.
Składniki na danie: Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym
- – schab karkowy – 1,5 kg
- – Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 szt.
- – Przyprawa do mięs Knorr – 3 łyżki
- – rozmaryn świeży – 2 gałązki
- – czosnek – 5 ząbków
- – olej roślinny – 130 ml
- – musztarda francuska – 3 łyżki
- – cebula szalotka, mała – 1 szt.
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.
- Przygotuj aromatyczną marynatę do mięsa – Przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
- Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok – posłuży do przygotowania sosu.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem
Zobacz także:
Komentarze
Nie wiem, czy lubię rozmaryn, ale taką karkóweczkę – jak najbardziej 😉 Jednak najlepsza jest ta z grilla – od razu ma inny smak, no i zazwyczaj spożywana jest w doborowym towarzystwie 😉
Wygląda przepięknie i smakowicie.Często piekę karkówkę i to z różnymi dodatkami i w różnych marynatach.To doskonałe mięso i na ciepło i jako wędlina na chleb.
Jaka smaczna karkoweczka . Moje ulubione mięsko. A że ulubione to mam na jej przyrządzenie milion różnych przepisów . Tego nie mam ale bardzo chętnie wypróbuję.
Robię często karkówkę w różnych marynatach ale z w ten sposób jeszcze nie robiłam a przepis bardzo łatwy i mięsko musi potem nieźle smakować z pieczonymi ziemniaczkami
Ooooo zawsze zobaczę coś takiego jak jestem głodna….wygląda przepysznie;) idealna na niedzielny obiad.
ooo tak! 🙂
Chyba nie za bardzo przepadam za rozmarynem jako przyprawa, ale trzeba próbować wszystkiego.
Mam nadzieję, że smakuje dokładnie tak samo jak wygląda. Normalnie aż ślinka cieknie.
Bardzo ładnie podane 🙂