Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym
Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym to łatwe danie obiadowe. Sos rozmarynowy doda soczystej karkówce finezyjnego smaku. Wypróbuj ten przepis, jesli jesteś miłośnikiem wieprzowiny zaś wołowe domowe burgery nie sa twoim ulubionym przysmakiem.
Składniki na danie: Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym
- – schab karkowy – 1,5 kg
- – Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 szt.
- – Przyprawa do mięs Knorr – 3 łyżki
- – rozmaryn świeży – 2 gałązki
- – czosnek – 5 ząbków
- – olej roślinny – 130 ml
- – musztarda francuska – 3 łyżki
- – cebula szalotka, mała – 1 szt.
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.
- Przygotuj aromatyczną marynatę do mięsa – Przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
- Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok – posłuży do przygotowania sosu.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem
Zobacz także: