Karkówka peklowana w bourbonie lub whisky

Karkówka peklowana w bourbonie lub whisky

Przepis na: Karkówka peklowana w bourbonie lub whisky: czas przygotowania: 40 min*, ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki o grubości ok. 2,5 cm
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 10 ziaren Czarnego Pieprzu
  • cebula
  • 3 szklanki wody
  • 2 Liście Laurowe KAMIS
  • 5 ziaren Ziela Angielskiego KAMIS
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki bourbonu (lub whisky)
  • szczypta Cynamonu KAMIS
  • 3 Goździki KAMIS

Sposób przyrządzenia:

Kotlety ułożyć obok siebie w niedużym naczyniu. Na wierzchu położyć cebulę pociętą w paski, Liście Laurowe, Pieprz, Ziele Angielskie, Cynamon i Goździki.
Przygotowanie zalewy: rozpuścić cukier i sól w szklance gorącej wody, następnie dodać zimną wodę, bourbon oraz 2 łyżki oleju i dobrze wymieszać. Zalać kotlety. Zostawić na 4 godziny. Po wyjęciu z zalewy, posmarować olejem i grillować ok. 20 min, często obracając.

 

*nie uwzględniony czas peklowania

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (133 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  21 lipca 2013 08:56

    Brzmi smakowicie.Wypróbuję podany przepis.

    Odpowiedz
  2. stokrotkapolna  6 listopada 2016 14:39

    Na pewno jest to bardzo smaczne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany