Grillowana karkówka peklowana w bourbonie lub whisky
Karkówka peklowana w bourbonie lub whisky
czas przygotowania: 40 min*, ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki o grubości ok. 2,5 cm
- 3 łyżki brązowego cukru
- 5 łyżek oleju
- 10 ziaren Czarnego Pieprzu
- cebula
- 3 szklanki wody
- 2 Liście Laurowe KAMIS
- 5 ziaren Ziela Angielskiego KAMIS
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki bourbonu (lub whisky)
- szczypta Cynamonu KAMIS
- 3 Goździki KAMIS
Sposób przyrządzenia:
Kotlety ułożyć obok siebie w niedużym naczyniu. Na wierzchu położyć cebulę pociętą w paski, Liście Laurowe, Pieprz, Ziele Angielskie, Cynamon i Goździki.
Przygotowanie zalewy: rozpuścić cukier i sól w szklance gorącej wody, następnie dodać zimną wodę, bourbon oraz 2 łyżki oleju i dobrze wymieszać. Zalać kotlety. Zostawić na 4 godziny. Po wyjęciu z zalewy, posmarować olejem i grillować ok. 20 min, często obracając.
*nie uwzględniony czas peklowania