Kardamon – król przypraw
Kardamon to jedna z najstarszych i najdroższych przypraw na świecie. Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Niezwykłe właściwości kardamonu znane są od tysięcy lat. Roślina pochodząca z Dalekiego Wschodu dziś używana jest niemal w każdym zakątku globu. Niekiedy nazywa się ją „królem przypraw”, gdyż aromatyczny dodatek znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie naturalnej oraz pielęgnacji. Jakie właściwości i zastosowanie ma kardamon? Dlaczego warto wprowadzić przyprawę do codziennego menu? Sprawdźcie!
Kardamon – właściwości lecznicze
Kardamon wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesza przemianę materii i wykazuje działanie rozkurczowe. Niweluje problemy układu trawiennego – niestrawność, zgagę, nudności, kolki, zaparcia. Niszczy bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka i wzmaga apetyt.
Przyprawa ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Łagodzi przebieg chorób dróg oddechowych, w tym przeziębienia i grypy. Zmniejsza obrzęk błon śluzowych, udrożnia zapchany nos, niweluje kaszel, wzmacnia odporność. Można go wykorzystać w inhalacji.
Aromatyczny dodatek, podobnie jak kurkuma, pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, toksyny, nadmiar soli. Działa moczopędnie i pobudza wydzielanie soków trawiennych. W związku z tym może być stosowany w dietach oczyszczających.
Przyprawa ma działanie odświeżające i antybakteryjne. Starożytni Egipcjanie oczyszczali ziarnami kardamonu zęby. Dziś w wielu hinduskich restauracjach aromatyczny dodatek podaje się po posiłku jako odświeżacz oddechu.
Aromantyczna przyprawa uważana jest za afrodyzjak i naturalny środek na potencję oraz poprawę humoru. W kulturze krajów Dalekiego Wschodu nacierano się olejkiem kardamonowym przed miłosnym zbliżeniem.
Król przypraw w kuchni
Przyprawa ma lekko korzenny smak i delikatnie cytrusowy zapach. Ziarna kardamonu świetnie podkreślają smak orientalnych potraw. Przyprawę dodaje się do pikantnych dań z curry oraz ryżu. Doskonale komponuje się ona z mięsem, rybami, jak i słodkościami. Aromatyczny dodatek można wykorzystać przy pieczeniu ciastek i innych wypieków. Wspaniale smakuje również jako przyprawa do koktajli, deserów, potraw marynowanych, grzanego wina, kawy, herbaty. To przyprawa uniwersalna, która sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i pikantnych oraz wytrawnych daniach.
Przepis: Kawa z kardamonem
Składniki: espresso, kardamon, mleko
Przygotowanie: Do espresso wsypać szczyptę mielonego kardamonu, zmieszać. Spienić mleko i wlać do kawy. Napój dodaje energii, wprawia w pozytywny nastrój. Świetnie smakuje z daktylami.
Przepis: Pilaw
Składniki: 225 g ryżu błyskawicznego, 1/3 łyżeczki sproszkowanego kardamonu, 2 laski cynamonu, 1 liść laurowy, szczypta soli, 1 duża cebula pokrojona w plasterki, 2 łyżki oleju, 50 g rodzynek
Przygotowanie: W garnku zagotować 600 ml osolonej wody. Wrzucić ryż, cynamon, liść laurowy. Gotować 15-20 minut, aż wszystko zmięknie. W tym czasie usmażyć na oleju cebulę. Następnie wrzucić na patelnię rodzynki, smażyć 2-3 minuty, odłożyć. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać do niego rodzynki, a po wyłożeniu na talerz, położyć na jego wierzch cebulę. Danie może być dodatkiem do udek kurczaka.
Aromatyczna przyprawa w kosmetyce
Ziarna kardamonu wykorzystuje się do produkcji perfum, kremów ujędrniających oraz balsamów wyszczuplających. Olejek z przyprawy stosowany jest w aromaterapii i masażach relaksujących. Można go wykorzystać także do kąpieli. Wygładza, zmiękcza oraz poprawia elastyczność skóry.