Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

karaibski_kurczak_z_grilla_z_ananasową_salsą

Składniki na danie: Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

  • 1 kurczak
  • 80 ml ketchupu pikantnego
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
  • 2 szalotki
  • 10 g startego korzenia imbiru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 szczypta mielonych goździków i cynamonu
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 50 ml ketchupu pikantnego
  • 1 średniej wielkości dojrzały ananas
  • 1 czerwona cebula
  • 1 strączek chilli
  • 1 pęczek bazylii
  • pęczek świeżej mięty
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój dowolnie kurczaka na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, ponacinaj dodatkowo nożem w odstępach co 1 cm.
  2. Pomieszaj w misce: ketchup z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli smak dania, czosnek, szalotkę, mielone goździki, sos sojowy, cynamon, imbir, posiekaną miętę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem w robocie kuchennym na jednolitą masę. Wymieszaj kawałki kurczaka w powstałej marynacie i pozostaw w misce w lodówce pod przykryciem do następnego dnia.
  3. Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu, aż kurczak będzie rumiany i miękki.
  4. Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, ketchup, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (220 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  10 czerwca 2016 12:24

    Pychota musi być!

    Odpowiedz
  2. xtina120  10 czerwca 2016 12:29

    Ananasowa salsa mnie nie przekonuje heh 😉 Nie lubię mieszać mięsa z owocami

    Odpowiedz
  3. aga.z  10 czerwca 2016 14:06

    Pycha! Jem oczami hihi!

    Odpowiedz
  4. martus2833  10 czerwca 2016 18:45

    musi być pyszne

    Odpowiedz
  5. macierzanka  10 czerwca 2016 19:36

    Wygląda apetycznie ,na pewno jest bardzo smaczne.

    Odpowiedz
  6. agasam9  11 czerwca 2016 00:42

    wygląda rewelacyjnie!

    Odpowiedz
  7. luna341  11 czerwca 2016 08:24

    Apetyczny widok

    Odpowiedz
  8. Aneta  13 czerwca 2016 16:43

    To danie musi być przepyszne! *_*

    Odpowiedz
  9. Jaworka  14 czerwca 2016 09:11

    Super przepis wszystkie składniki mam oprócz ananasa a ciekawe czy można świeżego zastąpić takim z puszki bo taki zawsze mam w zapasie

    Odpowiedz
    • Joanna007  14 czerwca 2016 09:35

      Myślę, że śmiało możesz użyć takiego z puszki. Jest on słodszy niż świeży, ale jeśli np. lubisz pizzę hawajską na której też jest puszkowy ananas to pewnie i w tej potrawie też będzie Ci smakowało.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany