Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

karaibski_kurczak_z_grilla_z_ananasową_salsą

Składniki na danie: Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

  • 1 kurczak
  • 80 ml ketchupu pikantnego
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
  • 2 szalotki
  • 10 g startego korzenia imbiru
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 szczypta mielonych goździków i cynamonu
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 50 ml ketchupu pikantnego
  • 1 średniej wielkości dojrzały ananas
  • 1 czerwona cebula
  • 1 strączek chilli
  • 1 pęczek bazylii
  • pęczek świeżej mięty
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój dowolnie kurczaka na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, ponacinaj dodatkowo nożem w odstępach co 1 cm.
  2. Pomieszaj w misce: ketchup z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli smak dania, czosnek, szalotkę, mielone goździki, sos sojowy, cynamon, imbir, posiekaną miętę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem w robocie kuchennym na jednolitą masę. Wymieszaj kawałki kurczaka w powstałej marynacie i pozostaw w misce w lodówce pod przykryciem do następnego dnia.
  3. Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu, aż kurczak będzie rumiany i miękki.
  4. Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, ketchup, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (292 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...