Kanapki nie muszą być nudne! Sprawdź ciekawe pomysły

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego kanapki cieszą się taką popularnością? Wszystko dlatego, że są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, idealnie nadają się więc na przekąskę w pracy, szkole czy w czasie dłuższej wycieczki na łonie natury.

kanapki-nie-musza-byc-nudne-sprawdz-ciekawe-pomysly

Wystarczy zapakować je do woreczka lub folii i wrzucić do torby czy plecaka. Nie bez znaczenia jest tu również pełna dowolność – każdy robi sobie kanapki z tym na co akurat ma ochotę, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.

Swoich zwolenników mają zarówno kanapki na słono, jak i na słodko. Te ostatnie mogą stanowić pożywną przekąskę lub pyszny deser. Jednym z produktów, który nieodłącznie kojarzy się ze słodką kanapką jest Nutella.

Oto zaledwie kilka z wielu interesujących przepisów na wyjątkowe kanapki z Nutellą w roli głównej:

Kanapka czekoladowo-owocowa

Kanapka z Nutellą i owocami jest nie tylko smaczna i pożywna, ale dostarcza miłych wrażeń wzrokowych. Ulubiony chleb smarujemyNutellą, a następnie nakładamy na wierzch wybrane owoce. Mogą to być zarówno pokrojone truskawki, banany, brzoskwinie, gruszki, jak również borówki, maliny czy poziomki.

Chcąc jeszcze bardziej urozmaicić naszą kanapkę, wystarczy ułożyć z owoców jakiś ciekawy wzór (uśmiechniętą buźkę, kwiatki, słoneczko etc.). Niecodzienny kształt można nadać również samej kromce przed posmarowaniem. Doskonale sprawdzą się tutaj metalowe foremki do wycinania ciastek. Kromka w kształcie, przykładowo, serduszka czy gwiazdki bez wątpienia sprawi wiele radości najmłodszym miłośnikom Nutelli.

Słodkie panino z Nutellą i owocami

Panino jest włoską kanapką podawaną często na ciepło. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się takich składników jak szynka, ser czy rukola. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby kanapkę tę przygotować w wersji na słodko. Do jej przygotowania będą potrzebne takie składniki jak:

  • mini bułeczki
  • Nutella
  • serek ricotta
  • truskawki (lub inne owoce)
  • cukier puder do dekoracji

Można kupić gotowe bułeczki lub zrobić je samodzielnie. Do samodzielnego przygotowania bułeczek potrzeba:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka (najlepiej 3,2 %)
  • 18 g cukru
  • 12 g masła
  • 17 ml przegotowanej, letniej wody
  • 8 g drożdży
  • sól

W jednym naczyniu rozpuszczamy drożdże w wodzie, w drugim łączymy pozostałe składniki (masło musi być roztopione i przestudzone). Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite. Następnie tworzymy z ciasta nieduże kulki, które lekko spłaszczamy. Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy bułeczki przez około 15 minut. Należy pilnować, aby zbyt mocno się nie spiekły.

Wykonanie panino:

Kiedy mamy już gotowe bułeczki, zrobienie samej kanapki zajmie chwilę. Wystarczy przekroić bułkę na pół, jej dolną część posmarowaćNutellą, położyć serek oraz truskawki (lub przykładowo banany). Następnie przykrywamy składniki górną częścią bułki i zapiekamy przez chwilę w piekarniku. Pilnujemy, aby Nutella nie rozpuściła się zbyt mocno i nie zaczęła wyciekać. Słodkie panino najlepiej podawać na ciepło. Wierzch można dodatkowo udekorować cukrem pudrem.

Orzechowo-czekoladowa focaccia

A oto kolejna inspiracja włoską kuchnią. Tradycyjna focaccia to rodzaj pieczywa, które jest podstawą pizzy. Niemniej i tutaj nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować kanapkę w słodkim wydaniu. Co będzie potrzebne?

Składniki na 8 kawałków:

  • 280 g mąki pszennej
  • 170 ml przegotowanej, letniej wody
  • 8 g drożdży
  • 32 ml oliwy z oliwek
  • 6 g soli
  • sól gruboziarnista (do posypania wierzchu ciasta)
  • Nutella

W jednym naczyniu rozpuszczamy drożdże, w drugim mieszamy sól, mąkę oraz oliwę z oliwek (15 ml). Następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy na około 1,5 cm grubości, przekładamy do blachy do pieczenia i przykrywamy ścierką. Odstawiamy do wyrośnięcia na nie mniej niż godzinę.

Przed włożeniem ciasta do piekarnika skrapiamy wierzch pozostałą oliwą oraz posypujemy odrobinę solą gruboziarnistą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C, wkładamy ciasto i pieczemy przez około 20 minut. Przed krojeniem focaccia powinna ostygnąć. Kiedy będzie już chłodna, kroimy ją na 8 części i każdą z nich przekrawamy (jak bułkę), dolną część smarujemy Nutellą i przykrywamy górną częścią. Gotowe!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (383 głosów, średnia: 4,57 z 5)
loading... zapisuję głos...