Kanapki na ciepło – nie musisz umieć gotować, by upichcić coś pysznego!

Włoskie panini, a może zapiekanka z polskim akcentem? Kanapki na ciepło to klasyk na śniadania, podwieczorek, kolację czy jako przystawka na wieczór ze znajomymi. Są pyszne, zdrowe i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Coraz modniejsze są te w wersji slow, z mnóstwem zdrowych dodatków. Jakie z nich można z łatwością przygotować w domu? Oto odpowiedź.

Kanapka na każdą okazję

Są najpopularniejszym posiłkiem na śniadanie i kolację. Zwykle ich nie doceniamy – robimy na szybko i zjadamy w biegu. Ale kanapka nie musi być wcale nudnym posiłkiem. Można przygotować ją na wiele sposobów: na słodko, słono, z mięsem, bez mięsa, na ciepło lub zimno. Coraz częściej wychodzimy poza schematy i po kanapkowe inspiracje sięgamy do innych krajów np. słonecznych Włoch. Jeśli należysz więc do miłośników południowego klimatu, a bez kanapki nie wyobrażasz sobie choćby jednego dnia, to sprawdź przepisy na modne sandwiche na ciepło we włoskim stylu, ale z polskim akcentem.

 

Panini z szynką i ogórkiem małosolnym

Składniki

  • kilka plastrów szynki z wędzarni Konspol
  • łyżka majonezu
  • kilka plastrów sera żółtego np. Gouda
  • świeża bazylia
  • duży ogórek małosolny
  • masło
  • ciabatta

Przygotowanie

Ciabattę przekrajamy na pół w poziomie, ale nie rozcinamy jej do końca, musimy mieć możliwość rozłożenia jej jak książki oraz ponownego zamknięcia. Bułkę smarujemy masłem, ogórka kroimy w plasterki, a bazylię myjemy i osuszamy listki. Na dolnej części układamy ser żółty, ogórka, część listków bazylii, a następnie dodajemy plasterki szynki, które układamy w literę S, aby kanapka była w smaku „lżejsza”. Układamy resztę listków bazylii, a szynkę smarujemy majonezem. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i podgrzewamy kanapkę po około 3 minuty z każdej strony.

 

Zapiekanka z kiełbaskami śląskimi i sosem czosnkowym

Składniki:

  • kiełbaski śląskie Konspol (opakowanie)
  • masło
  • kawałek sera żółtego
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, suszone oregano i słodka papryka do smaku
  • bułka paryska

Składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Czosnek potrzebny do przygotowania sosu przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy je ze sobą. Jeśli potrzeba – doprawiamy do smaku. Sos najlepiej jest przygotować z wyprzedzeniem, aby smaki się przegryzły. Przecier pomidorowy mieszamy z oregano, papryką, pieprzem i solą. Bułkę przekrajamy wzdłuż i obie jej części smarujemy masłem, a następnie sosem pomidorowym. Ser żółty trzemy na grubych oczkach tarki i lekko posypujemy, układamy kiełbaski pokrojone w plasterki i znów delikatnie posypujemy serem. Tak przygotowane kanapki wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego na 200°C.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  20 sierpnia 2018 10:20

    Patelni grillowej mi brak, ale to da się nadrobić.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  25 sierpnia 2018 21:52

    Od lat robię sandwiche,ale z chęcią zanotuję te przepisy.

    Odpowiedz
  3. Jaworka  31 sierpnia 2018 18:49

    Robię od czasu do czasu na gorąco takie kanapki

    Odpowiedz
  4. Skosa Sandra  30 września 2018 17:45

    Ja uwielbiam tosty, ale te przekąski też chętnie przygotuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany