Kamienne blaty – z czego wykonać i z czym się komponują?

Kuchenny blat z kamienia jest solidny i bardzo wytrzymały. Nie ma obaw, że łatwo ulegnie uszkodzeniom mechanicznym lub odbarwi się pod wpływem gorących temperatur. Komponuje się niemal z każdym stylem architektonicznym. Najczęściej wykonuje się go z marmuru lub granitu.

Kamienne blaty – z czego wykonać

Wysoki połysk kamiennych blatów sprawia, że kuchenne aranżacje zyskują na wyrazistości i oryginalności. Ten naturalny surowiec potęguje również wrażenie sterylności we wnętrzu.

Do czego pasują kamienne blaty?

Blat kamienny w kuchni tworzy stabilną i solidną powierzchnię, która posłuży nam przez wiele lat. Poza wytrzymałością wyróżnia go aspekt dekoracyjny. Ze względu na specyficzną kolorystykę i wzornictwo blaty kamienne wymagają otoczenia jednolitych i neutralnych barw, a także prostych form, dzięki którym cała aranżacja nie wygląda chaotycznie i nie jest zbyt pstrokata. Jeżeli mamy obawy, czy uda nam się estetycznie zestawić kamienny blat kuchenny z meblami, okładziną podłogi i glazurą na ścianach, z pomocą przychodzi wyszukiwarka architektów. Dzięki niej możemy znaleźć doświadczonych projektantów z naszej okolicy, którzy przygotują dla nas przykładowe wizualizacje. Kamienne blaty mogą dopełniać wnętrza w stylu nowoczesnym i minimalistycznym, ale ze względu na bogate wzornictwo ten naturalny surowiec na blacie kuchennym sprawdzi się właściwie w każdym stylu. Przykładowo, czarny marmur możemy wybrać do wnętrz urządzony w stylu glamour, a biały kamień do stylizacji utrzymanych w stylu skandynawskim. Zestawiając kamień z monochromatycznymi kolorami, podkreślimy jego zróżnicowaną ziarnistość. Taki zabieg sprawdzi się w aranżacjach modernistycznych i industrialnych. W kuchni zaprojektowanej w stylu tradycyjnym kamień akcentuje efekt ponadczasowości i stabilności.

Najlepsze materiały na blat z kamienia ‒ marmur i granit

Blaty kuchenne z kamienia naturalnego kojarzą się z luksusem i elegancją. Są ponadczasowe i różnorodne, a ich trwałość i wysoka jakość rekompensują koszt zakupu oraz prac montażowych. Do wykonania blatów kuchennych wykorzystuje się głównie marmur i granit. Różnią się między sobą twardością i stopniem nasiąkliwości. Blat z granitu do kuchni będzie bardziej odporny na uszkodzenia i działanie substancji chemicznych. W przypadku tego materiału ryzyko odbarwienia pod wpływem środków spożywczych lub wilgoci jest niewielkie. Co więcej, kuchenny blat granitowy dobrze znosi działanie wysokich temperatur. Blat marmurowy ma podobne właściwości, jednak wymaga systematycznej impregnacji, dzięki której nie zmieni swojego wyglądu pod wpływem eksploatacji. Stosowanie preparatów ochronnych zmniejszy podatność marmuru na absorpcję płynów. Do impregnacji kamiennych blatów kuchennych należy używać specjalnych detergentów przeznaczonych do stosowania wewnątrz pomieszczeń. Do regularnej pielęgnacji marmuru i granitu w kuchni zaleca się używać np. wilgotnej szmatki zwilżonej w wodzie z dodatkiem mydła.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (94 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...