Kamień na blat kuchenny – jaki wybrać?
Kamień naturalny jest materiałem, który coraz częściej ponownie zaczyna się wykorzystywać w naszych kuchniach, łazienkach, a nawet elewacjach. Ogromna liczba jego odmian sprawia, że możliwe jest jego dobranie pod względem estetycznym do niemalże każdego pomieszczenia. Różne jego rodzaje charakteryzują się także nieco innymi właściwościami fizycznymi i mechanicznymi. Jaki kamień sprawdzi się na blaty kuchenne? Sprawdźmy.
Blaty kuchenne – dlaczego warto wykonać je z kamienia?
Blaty kuchenne można wykonywać z wielu materiałów. Bez wątpienia jednak te najtrwalsze tworzone są z kamieni naturalnych. Na blaty kuchenne doskonale nadają się granity i marmury. Bardzo duża liczba odmian tych rodzajów kamienia daje możliwość dopasowania materiału do kolorystyki i stylu, w jakim utrzymana jest kuchnia. Aby przekonać się, z czego mogą być wykonane blaty kuchenne, wejdź na marmo.pl.
Blaty kuchenne wykonane z granitu są odporne na zaplamienia, ścieranie, uszkodzenia mechaniczne i działanie kwasów. Dzięki takim właściwościom tego kamienia możliwe jest łatwiejsze utrzymanie blatów w czystości. Co więcej, w dobrym stanie służyć będą one nie tylko nam, ale również kolejnym pokoleniom.
Jaki kamień na blat kuchenny jest najlepszy?
W kuchni najlepiej sprawdzą się blaty granitowe. Choć spotyka się również te wykonane z marmuru. Będą one wymagały od inwestora dodatkowego zabezpieczenia przed nasiąkaniem wodą i zaplamieniem. Wszystkie rodzaje kamienia są odporne na działanie wysokich temperatur, co sprawia, że są one idealne do środowiska kuchennego.
Blaty marmurowe i granitowe mogą być wycinane przez zakłady kamieniarskie niemal w dowolne kształty – co daje spore możliwości w aranżacji wnętrz. Mogą być również różnorodnie wykończone. Do kuchni najczęściej wykorzystuje się blaty kuchenne o powierzchni polerowanej, co ułatwia ich utrzymanie w czystości. Możemy spotkać się również z blatami o wykończeniu szczotkowanym, które będzie ładnie się prezentować w kuchniach stylizowanych na styl antycznych. Powierzchnia kamienia wykończonego w ten sposób jest delikatnie nierówna i nie błyszczy się.
Możliwości wykończenia kamienia na blat kuchenny jest znacznie więcej. Coraz częściej spotyka się również blaty z kamienia surowego lub matowego. Ale o szczegóły najlepiej jest pytać specjalistów w wybranych zakładach kamieniarskich.
Pielęgnacja kamienia
Niektóre odmiany kamienia (np. marmur) wymagają specjalnej pielęgnacji. Należy je zabezpieczać odpowiednimi impregnatami, które chronią blat przed zaplamieniem i nasiąkaniem. Dzięki zastosowaniu impregnatu łatwiej oczyścimy blat przy powstaniu ewentualnych zabrudzeń.
Do czyszczenia kamienia najlepiej jest wykorzystywać zwykłą wodę. W przypadku zabrudzeń, które powstały w wyniku rozlania tłuszczu, możemy posiłkować się zastosowaniem delikatnego detergentu. Trudne do usunięcia zabrudzenia będą mogły wymagać specjalnych preparatów, które przeznaczone są do czyszczenia kamienia. W pielęgnacji należy unikać jednak preparatów, które mają usuwać kamień np. z wody.
Oto kilka inspiracji z kamiennymi blatami w kuchni – wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony www.marmo.pl