Kalafior, jakiego nie znacie!

Kalafior. Często wydaje nam się na tyle zwyczajny, że nie poświęcamy mu w kuchni zbyt dużo uwagi – przeważnie wrzucamy go do zupy jarzynowej jako jeden z wielu jej składników lub podajemy jako dodatek do drugiego dania. Jednak szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, zachęca, by spojrzeć na to warzywo z nieco innej kulinarnej strony i na nowo docenić jego smak!

Sałatka - kalafior i brokuły

Prosta sztuka gotowania

Zacząć trzeba jednak od tego, jak należy przygotowywać kalafior do dalszego wykorzystania. Choć to popularne w Polsce warzywo, wciąż wielu jego wielbicieli nie robi tego prawidłowo. Sztuki tej uczy Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

  • Na początku należy oddzielić różyczki od łodygi.
  • Przed dalszą obróbką różyczki warto namoczyć w słodkiej lub kwaśnej wodzie. W ten sposób upewnimy się, że w środku nie czają się małe owady – kalafior jest dość wilgotny, a porowata struktura kwiatowa warzywa sprawia, że przepłukanie go może okazać się niewystarczające.
  • Co ważne, nie wyrzucamy łodygi! Po obraniu jest jędrna i soczysta (przypomina głąb kapusty), dlatego dobrze smakuje na surowo lub jako składnik sałatki. Łodygę można też wykorzystać, dodając ją do wywaru na zupę.
  • Jeśli kalafior namoczymy, to potem wystarczy go gotować jedynie ok. czterech minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Właściwie ugotowane warzywo powinno być jędrne.

Kalafior w sosie śmietanowo-serowym

Nie taki nudny, jak go malują

Już wiemy, jak należy przygotowywać warzywo – teraz czas na dania, w których kalafior sprawdzi się znakomicie! Jak radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, warto, zwłaszcza teraz, gdy na straganach królują świeże dorodne główki kalafiora, odejść od utartych przyzwyczajeń i pokusić się o nowe potrawy z wykorzystaniem tego warzywa. Oto propozycje szefa kuchni Knorr:

  • Polacy najczęściej sięgają po swój sprawdzony sposób na kalafior, czyli różyczki w bułce tartej podsmażone na maśle. Rzeczywiście – pychota! Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie pysznie będą smakowały zapieczone w sosie beszamelowym, na przykład z dużą ilością żółtego sera.
  • Kalafior zapiekany to także dobry pomysł na pyszny obiad, a propozycji nie brakuje:

http://www.przepisy.pl/przepis/kalafior-zapiekany

http://www.przepisy.pl/przepis/kalafior-w-sosie-smietanowo-serowym

  • Zamiast tradycyjnej zupy kalafiorowej, warto przyrządzić gęsty gładki krem – kalafior nadaje się do tego wyśmienicie.
  • Trafionym pomysłem będzie też dodanie tego warzywa do sałatki – różyczki kalafiora w połączeniu z winegretem to naprawdę wyszukany smak! Znakomicie sprawdzą się także w towarzystwie brokułów czy też w zestawieniu z papryką, oliwkami i ziołami.

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-brokulow-i-kalafiora

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-kalafiora-z-oliwkami

  • Najprostszy przepis na aromatyczny kalafior? Podanie go polanego masłem lub margaryną z dodatkiem czosnku i ziół.
  • Na surowo? Także znakomity! Do tego odpowiedni dip – idealny będzie czosnkowy lub tysiąca wysp – i pyszna przekąska gotowa!

Jak widać, po kalafior możemy sięgać o różnych porach dnia: na obiaddelikatny krem kalafiorowy, na letnie drugie danie lub kolacjękalafior pod beszamelem, na przekąskękalafiorowa sałatka lub różyczki polane masłem, z czosnkiem i ziołami. I kto by się spodziewał? Wszak zwykliśmy uważać, że to taki nasz polski zwyczajny kalafior – czas to zmienić i znów docenić jego smak!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (191 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. nerdova  19 lipca 2012 14:47

    Pyszny jest także na surowo 🙂 mmm….

    Odpowiedz
  2. Masza  29 czerwca 2013 09:31

    Kalafiora mogłabym jeść non stop i nigdy mi się nie znudzi.Na surowo – nie:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany