Piersi z kaczki z sosem śliwkowym

Piersi z kaczki z sosem

Składniki na danie: Piersi z kaczki z sosem śliwkowym

  • 4 piersi z kaczki
  • 50 g śliwek wędzonych bez pestek
  • szalotka
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr 
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr 
  • kilka sztuk goździków w całości
  • kilka sztuk cynamonu w laskach
  • łyżka cukru
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.
  2. Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.
  3. Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.
  4. Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i esencję do sosu Knor, aby nadać aromatu. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (300 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...