Piersi z kaczki z sosem śliwkowym

Piersi z kaczki z sosem

Składniki na danie: Piersi z kaczki z sosem śliwkowym

  • 4 piersi z kaczki
  • 50 g śliwek wędzonych bez pestek
  • szalotka
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr 
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr 
  • kilka sztuk goździków w całości
  • kilka sztuk cynamonu w laskach
  • łyżka cukru
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.
  2. Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.
  3. Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.
  4. Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i esencję do sosu Knor, aby nadać aromatu. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (287 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. marra  6 lutego 2017 11:47

    Wygląda wyśmienicie! 🙂

    Odpowiedz
  2. luna341  6 lutego 2017 12:42

    Nie przepadam za mięsem kaczki .Robiłam juz na różne sposoby i jakoś smak tego mięsa do mnie nie przemawia.natomiast moi domownicy uwielbiają kaczkę .Wersję ze śliwkami również robiłam

    Odpowiedz
  3. Wusia  6 lutego 2017 17:34

    Ja po smażeniu przekładam jeszcze piersi na parę minut do piekarnika.To bardzo smaczne i szybkie danie.
    Jest równie dobre bez marynowania jeżeli ktoś nie ma czasu, albo głodni goście stoją już za drzwiami.

    Odpowiedz
  4. katja  6 lutego 2017 17:45

    Wygląda na bardzo soczyste mięsko.:)

    Odpowiedz
  5. xtina120  6 lutego 2017 22:12

    Sosu śliwkowego jeszcze nie miałam okazji spróbować 😉

    Odpowiedz
  6. Jaworka  7 lutego 2017 07:22

    Robiłam pierś z kurczaka w sosie śliwkowymi pycha więc toteż będzie bardzo smaczne

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  7 lutego 2017 08:45

    Nie lubię kaczki, w dzieciństwie się ich tyle najadłam,że mam dość.

    Odpowiedz
  8. Aneta  8 lutego 2017 10:37

    Ta potrawa wygląda bardzo smakowicie! 🙂 A i przepis nie wydaje się być trudny, składników niewiele, przygotowanie dość łatwe, czego chcieć więcej 🙂

    Odpowiedz
  9. sylwiawes  8 lutego 2017 17:37

    Szczerze przyznam ,że nigdy jeszcze nie jadłam kaczki 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany