Redakcja, 1 sierpnia 2020
Piersi z kaczki z sosem śliwkowym
Składniki na danie: Piersi z kaczki z sosem śliwkowym
- 4 piersi z kaczki
- 50 g śliwek wędzonych bez pestek
- szalotka
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- kilka sztuk goździków w całości
- kilka sztuk cynamonu w laskach
- łyżka cukru
- 50 ml oleju
Sposób przygotowania:
- Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.
- Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.
- Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.
- Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i esencję do sosu Knor, aby nadać aromatu. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.