Jogurty, to co najlepsze z mleka i więcej – dlaczego warto go jeść?
Jogurty są lepsze od mleka, ponieważ dostarczają organizmowi większe ilości witamin i minerałów. Jakich? Dlaczego warto umieścić go w codziennym jadłospisie
Jogurt zawiera te same składniki odżywcze co mleko. Jedna szklanka jogurtu naturalnego ma podobną wartość odżywczą, jak szklanka mleka, ale zawiera o 50% więcej potasu, wapnia i magnezu. Związek Polskich Przetwórców Mleka realizuje kampanię „Jogurt na dobry dzień”, akcentując dobroczynny wpływ jogurtu na organizm człowieka.
Jogurt to produkt mleczny fermentowany, który otrzymywany jest z mleka pasteryzowanego ukwaszonego przez odpowiednie kultury bakterii. Korzystny wpływ jogurtów na zdrowie człowieka ma związek z wartością składników odżywczych zawartych w jogurcie. Jogurty są lepsze od mleka, ponieważ dostarczają organizmowi większe ilości witamin i minerałów.
W porównaniu z tradycyjnym mlekiem jogurt jest bogatszy w wapń. W 350 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu znajduje się tyle samo wapnia co w 0,5 l mleka 2% lub 1,5% tłuszczu. Wapń w głównej mierze odpowiada za prawidłową budowę układu kostnego – u dzieci wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój kości, natomiast u dorosłych pomaga utrzymać zdrowe kości. Niedobór wapnia w organizmie może prowadzić do osłabienia układu kostnego, a w konsekwencji nawet do odwapnienia kości, czyli osteoporozy. Wapń bierze również udział w prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśni oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych.
Organizm człowieka 3 razy szybciej dokonuje trawienie jogurtu niż zwykłego mleka. Jogurt jest łatwo trawiony w organizmie za sprawą żywych kultur bakterii. To one nadają jogurtowi kwaśny smak i zmieniają laktozę (cukier mleczny) w łatwiej przyswajalny przez organizm kwas mlekowy. Dzięki temu jogurty mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. Częściowy rozkład laktozy w fermentowanych produktach mlecznych sprawia więc, że są one lepiej przyswajane przez dorosłych, niż mleko. Produkty mleczne są wyłącznym źródłem laktozy w ludzkiej diecie, dlatego ta właściwość jogurtu jest niezwykle ważna.
Jogurt w porównaniu do mleka zawiera ponad 20% więcej witamin z grupy B, które pełnią ważne role w organizmie. Witamina B12 jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu nerwowego oraz do produkcji czerwonych krwinek. Pozytywnie wpływa na pamięć i przyczynia się do powstawania białek i DNA. Niedobór witaminy B12 w organizmie jest przyczyną anemii, opóźnienia wzrostu, zaburzeń neurologicznych, a także biegunek i depresji.
W jogurcie jest pięciokrotnie więcej witaminy B9 (kwas foliowy) niż w mleku. Witamina B9 wpływa na mózg i system nerwowy oraz pomaga w rozwoju noworodków. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, a także pobudza krew do szybszego krążenia. Niedobór kwasu foliowego może wywoływać stany lękowe i depresyjne, bezsenność, kłopoty z pamięcią, kołatanie serca, szybsze siwienie włosów, brak apetytu. Poza tym witamina B9 zwiększa ilość czerwonych krwinek.
Jogurt ma wyższą zawartość białka niż mleko, ponieważ dodawane jest do niego przed kondensacją mleko w proszku. Białko zawarte w jogurcie jest 2–3-krotnie szybciej trawione przez organizm człowieka, ponieważ bakterie jogurtowe rozkładają białka częściowo już podczas produkcji jogurtu. Dodatkowo jogurt ułatwia syntezę witamin i wchłanianie żelaza. Niskie pH jogurtu powoduje, że wapń, fosfor i magnez przybierają formę jonową, co sprzyja ich wchłanianiu w jelicie.
W jogurtach znajdują się „szlachetne” szczepy bakterii, które aktywują komórki odpornościowe, a także zwiększają ilość przeciwciał. Bakterie te wzmacniają i odnawiają mikroflorę jelit, pobudzają system obronny organizmu, tworzą naturalną barierę przed szkodliwymi bakteriami, a także pomagają redukować wydzielanie gazu, a zatem zmniejszają wzdęcia. Naturalny jogurt działa jak lekarstwo przeciwbiegunkowe. Jogurt z probiotykami odbudowuje właściwą mikroflorę przewodu pokarmowego zniszczoną przez zażywanie antybiotyków oraz hamuje rozwój bakterii gnilnych.
Mleko i wytwarzane z niego jogurty odgrywają istotną rolę w żywieniu, ponieważ zawierają niezbędne składniki odżywcze. Są cennym źródłem białka, wapnia i witamin z grupy B. Spośród produktów mlecznych, jogurty najskuteczniej zaopatrują organizm w wapń. Ponadto, białko mleczne znajdujące się w jogurcie należy do jednych z najlepiej przyswajanych białek pożywienia. Dorośli powinni spożywać produkty mleczne minimum 2 razy dziennie, a dzieci 3–4 razy dziennie. Ze względu na wartość odżywczą składników w jogurcie, warto aby 1 porcję zalecanych produktów mlecznych stanowił właśnie jogurt.