Jogurt naturalny – twój sprzymierzeniec w walce o zdrowie

Możesz spożywać go jako samodzielny produkt lub przygotować na jego bazie koktajle z owoców, pożywne musli czy dressing do sałatki. Jest przy tym niskokaloryczny, lekkostrawny i zawiera bakterie korzystne dla flory jelitowej. Jogurt naturalny jest niezastąpiony w walce o zdrowie!

Jogurt naturalny – twój sprzymierzeniec w walce o zdrowie

Jogurt naturalny jest napojem mlecznym powstałym wskutek fermentacji mleka poddanego działaniu określonych szczepów baterii: Lactobacillus bulgaricus lub Streptococcus thermophilus. Żywe kultury bakterii zawarte w jogurcie naturalnym, tzw. probiotyki, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego i chronią organizm przed różnymi przykrymi dolegliwościami, takimi jak biegunki, wzdęcia czy zaparcia. Jogurt naturalny wspomaga naszą odporność, chroni przed infekcjami i pomaga je wyleczyć, jest więc idealnym sprzymierzeńcem w naszych staraniach o zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Szczególnie, gdy zimowa aura nas nie rozpieszcza…

 

Prozdrowotne działanie jogurtu

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak wiele dobroczynnych właściwości dla zdrowia niesie za sobą codzienne spożywanie jogurtu naturalnego. Przede wszystkim jest on bogatym źródłem wapnia – składnika mineralnego niezbędnego do utrzymania zdrowych zębów i kości. Pierwiastek ten bierze udział w profilaktyce osteoporozy, wpływa też pozytywnie na proces krzepnięcia krwi i odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Jogurt naturalny poprawia perystaltykę jelit i odbudowuje florę bakteryjną, w związku z czym jest produktem wskazanym po kuracji antybiotykowej. Białko zawarte w jogurcie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów, przyczyniając się tym samym do wzrostu masy mięśniowej.

 

Jogurt naturalny jako źródło witamin i składników mineralnych

W skład jogurtu naturalnego wchodzą również takie składniki mineralne jak cynk (jego niedobory wiążą się ze spadkiem odporności organizmu), potas (będący jednym z ważniejszych elementów komórek, którego ilość w organizmie spada w przypadku długiego i intensywnego wysiłku fizycznego), fosfor (bierze udział w budowaniu kości i zębów) oraz jod (będący pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego działania tarczycy, wspomagającym również działanie komórek nerwowych). Jogurt naturalny jest także źródłem witaminy A, która wspomaga proces widzenia, oraz witamin z grupy B. Warto przy tym pamiętać, że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, nie występuje zatem w jogurtach typu „light” czy „0% tłuszczu”. Z uwagi na to, że niektóre witaminy (szczególnie A, C i D) biorą czynny udział w przyswajaniu wapnia, warto od czasu do czasu łączyć jogurt naturalny z owocami, na przykład truskawkami czy jagodami, będącymi bogatym źródłem między innymi witaminy C.

 

Jogurt naturalny nie tylko na śniadanie

Jogurt naturalny jest produktem niskokalorycznym, co czyni go składnikiem mile widzianym w jadłospisie osób dbających o sylwetkę lub będących na diecie (na przykład Jogurt naturalny Gęsty Bakoma zawiera tylko 49 kcal/100 g). Często sięgamy po niego w porze śniadania, przygotowując sobie musli z bakaliami. Jednak należy o nim pamiętać w ciągu całego dnia. Na jego bazie stworzymy bogate w witaminy koktajle z owoców, które wzmocnią odporność – wystarczy, że zblendujemy go z bananami, cytrusami czy mrożonymi truskawkami. Jogurt pomaga ,,odchudzić” także ulubione dania. Dodany do zup lub sosów doskonale zabieli potrawę i nada jej aksamitnego wykończenia, a przy okazji pozbawi zbędnych kalorii. Świetnie sprawdzi się także jako zamiennik majonezu w przeróżnych sałatkach czy ulubionych dipach.

Jogurt naturalny to podstawa codziennej dobrze zbilansowanej diety, która przyczyni się do wymarzonej sylwetki i dobrego samopoczucia. Odpowiednio wkomponowany w posiłki podkreśla ich smak, wzmacniając jednocześnie nasz organizm.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (139 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...