Jesienny przepis na dżem wiśniowy z orzechami i nutą kardamonu

dżem wiśniowy z orzechami i nutą kardamonu

Składniki na dżem wiśniowy:

  • 1 kg wiśni,
  • 1 kg cukru żelującego,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 40 ml wiśniówki,
  • Kardamon owoce Specialite KAMIS

 

Przygotowanie:

Kilka owoców kardamonu utrzeć na gładki proszek w moździerzu (potrzebujemy 1 łyżeczkę proszku). Wiśnie umyć, usunąć szypułki, wydrylować. Owoce zmiksować, włożyć do garnka, dodać kardamon i wymieszać z cukrem. Zagotować stale mieszając, następnie gotować ok. 4 min. na wolnym ogniu. Orzechy posiekać i razem z wiśniówką dodać do masy owocowej. Gorącą konfiturę wiśniową przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.

 


Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (286 głosów, średnia: 4,33 z 5)
zapisuję głos...