Jesienny przepis na dżem wiśniowy z orzechami i nutą kardamonu
Składniki na dżem wiśniowy:
- 1 kg wiśni,
- 1 kg cukru żelującego,
- 100 g orzechów laskowych,
- 40 ml wiśniówki,
- Kardamon owoce Specialite KAMIS
Przygotowanie:
Kilka owoców kardamonu utrzeć na gładki proszek w moździerzu (potrzebujemy 1 łyżeczkę proszku). Wiśnie umyć, usunąć szypułki, wydrylować. Owoce zmiksować, włożyć do garnka, dodać kardamon i wymieszać z cukrem. Zagotować stale mieszając, następnie gotować ok. 4 min. na wolnym ogniu. Orzechy posiekać i razem z wiśniówką dodać do masy owocowej. Gorącą konfiturę wiśniową przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
Komentarze
Pewnie jest pyszny.
Ale już po wiśniach!
Słoiczki cudowne.
Otworzyć taki słoiczek zimą…mmm
Konfitura wiśniowa to moja ulubiona! Jestem w stanie oddać za nią naprawdę wiele. A ta wygląda b. zachęcająco. Może się skuszę i zrobię sobie taki słoiczek z mrożonych wiśni.