Jesienny przepis na dżem wiśniowy z orzechami i nutą kardamonu

dżem wiśniowy z orzechami i nutą kardamonu

Składniki na dżem wiśniowy:

  • 1 kg wiśni,
  • 1 kg cukru żelującego,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 40 ml wiśniówki,
  • Kardamon owoce Specialite KAMIS

 

Przygotowanie:

Kilka owoców kardamonu utrzeć na gładki proszek w moździerzu (potrzebujemy 1 łyżeczkę proszku). Wiśnie umyć, usunąć szypułki, wydrylować. Owoce zmiksować, włożyć do garnka, dodać kardamon i wymieszać z cukrem. Zagotować stale mieszając, następnie gotować ok. 4 min. na wolnym ogniu. Orzechy posiekać i razem z wiśniówką dodać do masy owocowej. Gorącą konfiturę wiśniową przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.

 


Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (284 głosów, średnia: 4,32 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  23 sierpnia 2014 10:29

    Pewnie jest pyszny.

    Odpowiedz
  2. martucha180  23 sierpnia 2014 11:19

    Ale już po wiśniach!

    Odpowiedz
  3. bbo  23 sierpnia 2014 20:29

    Słoiczki cudowne.

    Odpowiedz
  4. as_sa  24 sierpnia 2014 00:16

    Otworzyć taki słoiczek zimą…mmm

    Odpowiedz
  5. justyna8  7 listopada 2017 10:35

    Konfitura wiśniowa to moja ulubiona! Jestem w stanie oddać za nią naprawdę wiele. A ta wygląda b. zachęcająco. Może się skuszę i zrobię sobie taki słoiczek z mrożonych wiśni.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany