Jesienne tosty z grzybami i brokułem doprawione jajeczno – grzybowym dipem

Jesienne tosty z grzybami i brokułem doprawione jajeczno - grzybowym dipem

Składniki na: Jesienne tosty z grzybami i brokułem doprawione jajeczno – grzybowym dipem: 

  • 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego firmy Dan Cake,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek),
  • 6 różyczek brokuła,
  • Sól, pieprz

Składniki na dip:

  • 4 jajka,
  • 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby),
  • Łyżka oliwy,
  • Łyżka majonezu,
  • Natka pietruszki,
  • Słodka papryka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz. Miskujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (186 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  15 października 2015 10:26

    Jesienią u mnie w domu bardzo często bywają różnego rodzaju tosty i zapiekanki. Fajne urozmaicenie i alternatywa dla drożdżówek 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  15 października 2015 12:43

    Tak apetyczne, że ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  3. Patriszia  15 października 2015 14:03

    Takich tostów jeszcze nie jadłam, wypróbuję ! 🙂

    Odpowiedz
  4. Wusia  15 października 2015 14:41

    Jeżeli smakują tak jak wyglądają to są super.

    Odpowiedz
  5. agata20  15 października 2015 15:23

    Zdecydowanie moje smaki.

    Odpowiedz
  6. Aneta  15 października 2015 16:02

    Muszą być pyszne!

    Odpowiedz
  7. martus2833  15 października 2015 19:38

    Uwielbiam tosty, szczególnie te z pieczywa pełnoziarnistego.

    Odpowiedz
  8. sylwiawes  15 października 2015 21:01

    Pysznie wyglądają 🙂

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  16 października 2015 11:11

    Świetny pomysł na oryginalną kolację!

    Odpowiedz
  10. bbo  16 października 2015 12:16

    Takie zrobię. Nieziemsko wyglądają.

    Odpowiedz
  11. Agnieszka  22 października 2015 20:32

    Pychotka

    Odpowiedz
  12. efffciaa  25 marca 2016 14:38

    Świetna propozycja na tosty w niecodziennej odmianie 🙂 Bardzo chętnie ją wypróbuję na któreś ze śniadań – wyglądają pysznie , zwłaszcza , że uwielbiam brokuły i pieczarki .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany