Jesienne tosty z grzybami i brokułem doprawione jajeczno – grzybowym dipem

Jesienne tosty z grzybami i brokułem doprawione jajeczno - grzybowym dipem

Składniki na: Jesienne tosty z grzybami i brokułem doprawione jajeczno – grzybowym dipem: 

  • 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego firmy Dan Cake,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek),
  • 6 różyczek brokuła,
  • Sól, pieprz

Składniki na dip:

  • 4 jajka,
  • 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby),
  • Łyżka oliwy,
  • Łyżka majonezu,
  • Natka pietruszki,
  • Słodka papryka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz. Miskujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (245 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...