Jesienne koktajle z dodatkiem wina. Sprawdź te 5 wyjątkowych przepisów!
Spis treści:
Jesienią spotkania ze znajomymi często przenoszą się do domów. Tym razem, zamiast klasycznych trunków, podaj swoim przyjaciołom wyjątkowe koktajle z dodatkiem… wina! Przedstawiamy Wam aż 5 oryginalnych przepisów na niezwykle pyszne jesienne drinki.
5 pomysłów na jesienne koktajle z dodatkiem wina
Jak urozmaicić jesienne spotkania z przyjaciółmi? Zrób te pyszne drinki i zaskocz swoich bliskich!
Grzaniec z białego wina
Składniki:
- 1 butelka białego wytrawnego wina,
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry
- 1 jabłko pokrojone w plastry
- 40 ml syropu klonowego
- 10 goździków
- 3 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
Wykonanie:
Wszystkie składniki przełóż do garnka i poczekaj, aż mieszanka zacznie się podgrzewać. Biały grzaniec powinien gotować się na małym ogniu przez około 20 minut, jednak warto uważać na to, by nie przedobrzyć – gdy spuścimy go z oczu na zbyt długo, ten może utracić wszystkie procenty!
Spicy Marani Smooch
Składniki:
- Białe półwytrawne wino musujące,
- Cydr jabłkowy
- Piwo imbirowe
- Jabłko, imbir i szałwia
Wykonanie:
Do szklanki wlej 100 ml cydru, 50 ml piwa imbirowego i 100 ml wina Marani, a następnie delikatnie wymieszaj. Dodaj dwie kostki lodu i udekoruj plasterkami jabłka i imbiru oraz szałwią – możesz dodać je także bezpośrednio do szklanki.
Czar Brzoskwini
Składniki:
- 100 ml różowego wina, np. Marani Saperavi Rose
- 50 ml ginu
- 30 ml zmiksowanych brzoskwiń z puszki
- 10 ml syropu cukrowego
- 2 gałązki rozmarynu (do dekoracji)
- 40 ml zmiksowanych brzoskwiń z puszki
Wykonanie:
Do szejkera wsyp kostki lodu, następnie dodaj składniki i wstrząśnij. Przelej przez sito prosto do szklanki, a następnie udekoruj gałązkami rozmarynu.
Czerwony Szprycer
Składniki:
- 150 ml czerwonego półsłodkiego wina, np. Marani Telavuri
- 150 ml wody mocno gazowanej
- 2 kostki lodu
- 1 plaster grejpfruta
Wykonanie:
Do szklanki wsyp lód, a następnie zalej go wodą oraz winem. Delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony na kawałki plaster grejpfruta.
Blueberry Ambrosia
- 40 g jagód
- 20 ml soku z cytryny
- 30 ml syropu cukrowego
- 1 gałązka rozmarynu
- 200 ml wytrawnego białego musującego wina.
Wykonanie:
Do kieliszka do wina dodaj jagody, sok z cytryny i syrop cukrowy. Całość delikatnie ugnieć. Kieliszek uzupełnij kruszonym lodem i dodaj wino musujące. Zamieszaj i ciesz się smakiem jagodowego drinka z winem musującym.
Alkohol należy spożywać z umiarem oraz rozsądkiem. Nie spożywaj alkoholu, jeśli zamierzasz wsiąść za kółko. Pamiętaj, że alkohol jest niebezpieczny dla kobiet w ciąży.