Jesienne jabłka pod otrębową kruszonką
Składniki:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 100 g rodzynek
- 5 łyżek otrębów granulowanych o smaku śliwki Kupiec
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g otrębów owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny
i posypać cynamonem. Dodać rodzynki i otręby granulowane. Jabłka przełożyć w natłuszczone naczynie do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.